Залезът над Патмос/снимки Руслан Йорданов, Bgtourism.bg
Земята на гръцкия остров Патмос е свещена, дестинацията се отличава с красиви плажове и умопомрачителни залези. В далечното минало това място е открито от Йоан Богослов – тук е черпил вдъхновение и е написал две глави за Библията, а в наши дни Джулия Робъртс е сред известните личности, които имат имот, преоткривайки красотата и спокойствието на острова.
Патмос. Патмос е най-малкият от Додеканезите – група от дванайсет гръцки острова, част от Южни Споради. Климатът е средиземноморски. Средновековният град Хора е построен около манастира Св. Йоан Богослов. Това е един от най-красивите и най-добре запазените средновековни градове в района на Егейско море. Малките варосани къщи блестят под слънцето, а двуетажните и традиционни за острова къщи, чиито прозорци са вградени високо в стените, със сигурност ще привлекат вниманието ви.
Разходките по алеите ще ви отведат до малките ресторантчета с вкусни морски деликатеси и традиционни гръцки кулинарни изкушения, а в магазинчета ще откриете автентични и ценни сувенири.
Тръгнете по улицата нагоре и ще стигнетe до най-високата точка на острова – връх “Св. Илия”, където е укрепен манастира Св. Йоан Богослов.
Основан е през 1088 г. от монаха Христодулос под патронажа на византийския император Алексий I Комнин.
Посетете и музея към манастира, който е най-големият в района на Егейско море. Ще видите изложени редки предмети като свитъка на пурпурния кодекс (края на 5-ти – началото на 6-ти век) и кралския указ, носещ златния печат на император Алексий Комнин (1088 г.), с който Христодулос получава мандата да построи манастир на остров Патмос.
Най-важното в културната история на острова е изгнаничеството там на Йоан Богослов около 95 г. Според преданието именно на Патмос той е създал две съществени части от Новия Завет: едно от четирите канонични Евангелия (Евангелие от Йоан) и Откровението.
На острова има пещера, където според библията Йоан е написал тези глави от Библията. Днес това място е една от големите забележителности и е известно като Пещерата на Апокалипсиса – намира се на пътя между столицата Хора и пристанище Скала. Много поклоници посещават дестинацията, за да докоснат камъка, където Св. Йоан Богослов е полагал главата си.
Споменахме вече, че сред известните личности с имот тук е Джулия Робъртс. Холивудската звезда е била очарована от естествената красота и спокойствието на острова, а това е било причината да си купи двуетажна къща. Звездната каменна вила на Хубавата жена е 200 кв.м с изглед от едната страна към манастира Свети Йоан Богослов, а от другата към морето. Разполага с три големи спални, голям хол, две бани и камина.
Площта на острова е само 34,04 km². За него, както и за останалите (Родос, Самос, Кос и др.), е характерен средиземноморският климат.
Включен е в списъка на ЮНЕСКО на световното наследство. На острова няма летище. До малкото пристанище се стига с лодки, които извозват туристите от кораба Celestyal Olympia.
Свещеният остров е част от маршрута “Иконична Егея” на круизната компания Celestyal Cruises.
Снимки Руслан Йорданов, Bgtourism.bg
CruiseGuru с удоволствие представя круизите на Celestyal в България, а от специалните цени може да се възползвате като се свържете с Вашия туристически агент.
Сподели публикацията


Официален туристически портал на България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA