София. Този декември светлините на прожекторите ще са насочени към първото издание на Биоресткъп посветено на тема гастрономия и бар култура. В периода между 5 и 7 декември, форумът ще се проведе в София в регионален център за съвременно изкуство „Топлоцентрала“. На едно място ще се съберат професионалисти, лектори и жури от едни от най-добрите в сферата. Отбрани продукти и ексклузивни менюта, както и ноухау и презентации за последните новости от света на молекулярна кухня и миксология ще бъдат достъпни за българската публика.
За първи път ще има изцяло международно жури, което ще оценява отборно талантите в състезателната програма за готвачи.
Едуард Азуаза – е не само готвач, а готвачът който обучава най-големите звезди на кулинарната сцена на нови техники и структури във висшата молекулярна кухня. До него ще застане Шеф Карл Мампел – майстор сладкар получил признание за световен шампион по сладкарство. В звездното жури е и името на Шеф Ориол Ровира, носител на отличието „Мишлен“ известен с работата си в концепция от „фермата до масата“. Ориол, готви само с продукти, които произвежда в имението си, със семейна традиция от 600 години. Шеф Диего Гереро – един от най-оригиналните и иновативни готвачи за нашето време, спечелил 4 Мишлен звезди. Известен още с изключителната толерантност към екипа си. Неговият ресторант не работи през уикенда и почивните дни, за да могат служителите да прекарват достатъчно време със семействата си.
Барман номер 1 в света за 2023 ще отсъжда коктейлите. Марк Алварез съчетава професията на барман с обучението си по биологични науки. Само преди дни той взе приза най-добър в класацията The World’s 50 Best Bars представлявайки своя бар-бижу – SIPS в Барселона.
Доматена ферма е сред най-посещаваните атракции в Исландия
Макс Ла Рока е не по-малко популярен със своя 20 годишен опит като барман и управител в един от най-престижните заведения в Лондон, Рим и Барселона. Посланик, многократен победител и жури в на един най-известните професионални формати за миксология. Към тях добавяме и единственото българското име в журито на Благой Кузмански – сомелиер с дългогодишен опит в САЩ, Великобритания, България и Швейцария.
По време на Биоресткъп, освен голямата надпревара между участниците, ще се проведат още практически авторски мастър класове от журито, както и световно известният Пако Перез носител на 5 Мишлен звезди. „ Горди сме, с възможността имена от този ранг да могат да споделят последните новости от молекулярната кухня и миксология с българските таланти“. – споделя един от организаторите на формата Петър Петров.Освен състезателната програма за широката аудитория е предвидено експо с отбрани продукти и специално приготвени менюта в зона за хранене.
Очаквайте до дни повече информация за програмата и къде ще бъдат пуснати в продажба билетите за събитието и мастър класовете.
В предаването „Преди Обед“ гостува един от участниците в BIOREST CUP и най-добър готвач за 2022 година – Красимир Баналиев. В рубриката „Да, шеф“ той приготви лаврак с ризото от лимец. Какво разказа той и как да познаете по какво се познава прясната риба можете да видите тук.
GRIFID CHEFS е представен от Иван Иванов, Красимир Баналиев и Димитър Костов.
Иван получава средното си образование във варненската гимназия по туризъм Асен Златаров. След което продължава обучението си в различни кулинарни школи – “Lenotre” и Le Cordon Blue” в Мадрид и Париж с ментори – Виктор Перез , Марк Вака, Патрик Ниьон, и други.Красимир е едва на 23г, а вече е стажувал в ресторант с 2 звезди мишлен, ресторант ,”Kokkeriet” в Дания с 1 звезда мишлен, ресторант “Speilsalen” в Норвегия с 1 звезда мишлен и ресторант “Uberfahrt” Германия с 3 звезди мишлен. През 2019г. печели състезание за най -добър млад готвач на България 2019, а през 2022 най – добър отбор на България за 2022Димитър Костов е стажувал като сладкар в “Relais & Châteaux Gutshaus Stolpe” с една звезда мишлен в Германия с Главен готвач Бьорн Калпеке , Готвач във “Vila Joya” Португалия ресторант с 2 звезди Мишлен с главен готвач Диетер Кушина, “Grand Hotel Des Bains Kempinski St. Moritz”. Любимо в кужнята му е да създава вкусна храна, а това което не харесва е когато колегите му закъсняват за работа.
Отбор „Грифид“ е един от 12-те отбора готвачи, който ще премерят сили пред погледите на престижно жури – Едуард Азуаза международно признат готвач технолог молекулярна кухня , Диего Гереро с 4 Мишлен звезди, Ориол Ровирa с 1 звезда и Карл Мампел световен шампион сладкар. Биоресткъп ще се проведе от 5-ти до 7-ми декември в център за съвременно изкуство Топлоцентрала. Програмата включва, състезателна програма за бармани и готвачи, практически мастър класове водени от журито. Ексклузивен клас ще проведе специалният гост Пако Перез – носител на 5 Мишлен звезди. Коктейлите ще оценяват – Макс Ла Рока, Марк Алварез NO1 в класацията за 2023г. “50Best Bars of the world “ и сомелиер Благой Кузмански. Презентации, лекции свързани с ХоРеКа бизнеса, експо с подбрани продукти и зона за храна и напитки със специално създадено за събитието меню, са само част от изненадите предвидени от организаторите.