Разград. Регионалният исторически музей – Разград минава от 1 април на лятно работно време: от 9.30 до 18.00 часа, включително събота и неделя. Сезонът ще продължи до 31 октомври 2023 година. При посещения на групи ще се изисква предварителна заявка на тел.:0879 81 67 38 и 0878 90 14 39.

Официалното откриване на сезона се състоя днес в Интерактивния музей на територията на древния „Абритус“. Аниматори посрещнаха гостите, пред които беше представена обогатената за туристите сезонна програма.

Главният екскурзовод в Регионалния исторически музей в Разград Славяна Цонева посочи, че през миналия туристически сезон Археологическият резерват Абритус и експозициите на музея са били разгледани от над 20 000 души от страната и чужбина.

Всеки посетител ще може да се премени в антично облекло и да се снима за спомен с новата рамка за автопортрети.

Музейните специалисти ще разкажат и за останалите предложения към туристите от близо и далеч в „Абритус“: сечене на древни монети и уникалната възможност да поиграят на някоя от трите настолни игри от Античността и Средновековието – една от новите атракции в Интерактивния музей в Разград: римски шах Рота, Дама и Алкерк. С игрите са тренирани поведението и бойните умения у римските легионери.

Чуждестранните туристи се завръщат в София

И тази година ще продължи, но обогатена с възможност да се включват и родители, илюстрованата викторина „Играй и учи с нас“, в която участниците трябва да открият къде в музейните експозиции на открито или закрито се намира експонатът от снимката. До отговорите стигат първи наблюдателните и тези, които слушат внимателно беседите на екскурзоводите, в които има препратки към играта.

Може да се редят пъзели с мозайки от музея и със снимка на Перистилната сграда /„Вила Урбана“/. Пъзелите може да купят и за подаръци на близки и познати с покана и те да посетят древния „Абритус“.

Децата от Разград и гостенчета на града през лятната ваканция ще могат в първите три седмици на юли да се включат в образователната програма „Един ден в Абритус“. Уникалната по съдържание програма цели да запознае по забавен и интересен начин новите малки приятели на музея с античното минало на Разград, с бита и културата на Абритус. Програмата включва образователни беседи, филми, творчески игри и викторини, които пренасят децата в древния Рим . Както и снимка с антични дрехи за спомен от Деня в Абритус.

Сподели публикацията


Официален туристически портал на България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA