Варна. Община Варна внесе два сигнала в Софийска градска прокуратура по казуса със законността на бараките, разположени в курорта „Златни пясъци“, каза днес кметът Иван Портних. Той уточни, че това е пътят да се изясни кой и в качеството на какъв е съгласувал схемите за поставянето на преместваемите обекти в комплекса, както и дали е спазена процедурата по изготвянето и внасянето им за одобряване в Министерството на туризма, съобщи БТА.

Съгласно Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, схемите трябва да бъдат одобрени от министъра на туризма, но пък наредба на Община Варна изисква те да бъдат внесени от кмета на града в министерството, посочи Портних. Той подчерта, че не е предприемал такива стъпки и поиска прокуратурата, която прави надзор над актовете на администрацията, да провери спазен ли е законът в случая с комплекс „Златни пясъци“.

Портних допълни, че вторият сигнал, подаден от общината, е срещу бездействието на регионалната дирекция за строителен контрол във Варна. По думите му прокуратурата трябва да изясни на какво се дължи това, че в продължение на почти три години дирекцията не е предприела нищо по казуса с незаконното пребиваване на бараки в курорта. Кметът допълни още, че „Златни пясъци“ АД също са подали сигнал в Софийска градска прокуратура срещу общината и уточни, че очаква произнасянето на компетентните органи.

Сподели публикацията

Официален туристически портал на България | Открий България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA