Ница. Приказката на този разкошен хотел, превърнал се в една от емблемите на Френската Ривиера, започва преди 110 години. Начало е поставено на 4 януари 1913 година от румънеца Анри Негреско. Едва 15-годишен той напуска родината си, за да търси своята реализация в Европа. Чиракувал е при сладкари, работил е като цигулар, а след това научава чужди езици, които му помагат, за да развие кариера в хотелиерството. Започва да управлява казиното в Ница, а след това и престижни хотели в Париж, Рим, Монте Карло, Виена и Лондон. Именно в британската столица е показал умението да се грижи и задържа елитни клиенти, включително милиардери, крале и принцове, като семействата Вандербилт и Рокфелер, Базил Захаров и Айзък Сингер. През 1909 г. Негреско става френски гражданин.

В началото на XX век Негреско решава да реализира мечтата си и да има собствен хотел. Финансово е подкрепен от индустриалеца Александър Дарак, като съдбата го среща и с архитекта Едуар-Жан Ниманс.

Хотел “Негреcко”, снимки Руслан Йорданов/Bgtourism.bg

Закупен е терен от 6 500 кв. м близо до вила „Масена“ в Ница, а луксозната сграда е с изглед към плажа и крайбрежната алея „Променад дез Англе“. Твърди се, че самият Густав Айфел е бил „нает“ да направи известния розов купол на сградата.

Туроператори и туристически агенти се завърнаха от Италия и Франция, очаровани са от програмите на „Премио Травел“

В историята на хотела е посочено, че на откриването са присъствали 7 короновани глави от Европа, а само за първата година е била реализирана печалба от 800 хиляди франка – колосална сума за тези години.

Хотелиер на Италианската Ривиера учи български, за да посреща туристите от страната ни

След Първата световна война хотел „Негреско“ е превърнат във военна болница и върнат на собственика й през 1918 г. Румънецът е бил разорен, а обезщетението, което получава, не му стига, за да върне блясъка на сградата. Хотелът е продаден на белгийска компания през 1920 г., която запазва името върху сградата. Същата година Негреско почива от рак на черния дроб в Париж, едва на 52 г. През 1957 г. става собственост на Жан-Батист Масенж. Дъщеря му Жан Ожие превръща хотела в красива картинна галерия и музей, поставяйки хиляди картини и портрети на Луи XIV, Луи XV, Луи XVI, Наполеон III, както и изящни скулптури и вази.

Още през 60-те години на миналия век Жан Ожие е осъзнала, че изгражда емблематична марка на френското гостоприемство, която през годините ще се превърне в истинска пощенска картичка на Ница и в звездата на снимките на туристите, които посещават града.

Неапол посреща туристите си с неповторима шампионска атмосфера (видео+снимки)

В различни моменти от историята много богати личности са искали да закупят този впечатляващ хотел. Една от легендите гласи, че собственичката е отказала празен чек от Бил Гейтс, който е дал възможност Жан Ожие лично да напише сумата, срещу която би се разделила с „Негреско“. Тя е отказала примамливо предложение и от султана на Бруней.

Курортно градче в Италия с чудотворна вода привлича български туристи

Сред постоянните клиенти на хотела са били Салвадор Дали, Пабло Пикасо, Ърнест Хемингуей, Жан Кокто, Марк Шагал, Чарли Чаплин, Марлене Дитрих, Ричард Бъртън, Луис Армстронг, Клинт Истууд, Уолт Дисни, Елтън Джон, Джеймс Браун и Майкъл Джексън.

Пол Маккартни от групата „Бийтълс“, която също е гостувала в хотела, е композирал песента The Fool on the Hill върху бланка с логото на „Негреско“. Хотелът е посрещал и политици като Чърчил и Труман. Френските президенти Валери Жискар д’Eстен и Жак Ширак са отсядали и са били домакини на големи международни събития.

Жана Ожие няма деца. Тя почива на 95-годишна възраст, завещава всичките си имоти, включително разкошния хотел, на благотворителна фондация за защита на животните.

Всички стаи и суити имат индивидуален интериор със старинни мебели – обзаведени в различни стилове – от Луи XIII до супермодерен.

Всяка сутрин в ресторант La Rotonde се сервира свежа закуска на шведска маса. В бара в британски стил се предлагат леки закуски и напитки, а в отличения със звезда Michelin ресторант Le Chantecler се приготвят гурме ястия.
Хотелът е на 15 минути пеша от Стария град на Ница и жп гара Ница-Вил. Летище Ница „Кот д’Азюр“ е само на 5 км. Нощувката в хотела е между 500 и 5000 евро, в зависимост от вида на стаята. Eкипът на Bgtourism.bg се докосна до впечатляващия хотел чрез програмите на „Премио Травел“, които разкриват красотата на Френската Ривиера.

Сподели публикацията


Официален туристически портал на България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA