Проф. Георги Рачев: Довечера ще вали сняг Снимка: bTV

София. „По-студеното време ще продължи до Цветница, но може и до Великден. Очакват ни 10 дни по-хладни от нормалното“. Това заяви в предаването „Тази сутрин“ по btV климатологът проф. Георги Рачев.

Причината за валежите и по-ниските температури е средиземноморски циклон, уточни той.
„Отлагаме снегът за довечера. Във високите котловинни полета ще прехвърчи сняг, но няма да образува покривка. В планините над 1200 метра ще натрупа такъв хубав сняг, какъвто ни трябваше януари месец, на места 30-40 см.“, посочи климатологът. Във високите части ще вали сняг, а в по-ниските дъжд.
„Днес дъждовните валежи няма да са със същия интензитет в София. В сряда ще бъде най-студено. От сряда до петък са опасни минималните температури. Бояна, Драгалевци и Златните мостове – там ще е сняг“, добави проф. Рачев.

Първите 10 дни на април ще са хладни, а около Великден ще настъпи затопляне, но отново дъждовно. В Смолян температурите ще са по-ниски от традиционните за годината.

По морето ще има валежи във вторник и сряда. Ще бъде хладно, като въздухът ще е по-студен от морската вода, която е около 10 градуса.

„Във Велико Търново не се очаква снеговалеж за разлика от Габрово и Дряново. Засега големият сняг остава в Румъния. Във Видин вали дъжд и от вчера, като днес продължават“, допълни проф. Георги Рачев.

Сподели публикацията


Официален туристически портал на България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA