Slide
Slide

Брюксел. Европейската комисия съобщи днес, че препоръчва пътуващите от Китай към ЕС предварително да бъдат изследвани за ковид. Не се предвиждат изисквания за вида на изследванията, уточни говорител на комисията на пресконференция в отговор на въпроси, съобщи БТА.

Той поясни, че решението е в ръцете на страните от ЕС. По неговите думи подобна стъпка има широка подкрепа сред европейските държави, чиито представители заседават днес за трети път в последната седмица за обсъждане на необходимите мерки след отпадането на противоепидемичните ограничения в Китай и ръста в броя на заболелите там.

Според ЕК е необходимо да бъдат предприети предпазни мерки и подходът да бъде общоевропейски, поясни говорителят. Той отбеляза, че според комисията е необходимо също да бъде въведено задължение за носене на маски по време на полетите от Китай, за проследяване на съдържанието на отпадните води в самолетите от тези полети и за задълбочено изследване за възможни нови щамове на вируса на ковид.

Говорителят посочи, че ЕС няма отговор на изявлението на китайското външно министерство, което вчера предупреди за ответни мерки срещу страните, които въведат задължително изследване на пътниците от азиатската страна. Според нас предприемаме оправдани мерки, съобразени с обстановката в Китай, посочи говорителят.

Сподели публикацията

Висококачествена Козметика за Здрава Кожа — Dr. Spiller Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA