Slide
Slide

Никозия. Пълно възстановяване на туризма в Кипър се очаква през 2024 г., прогнозира Фискалният съвет на страната в годишния си анализ за туристическия сектор за 2022 г., отчитайки отрицателния ефект от войната в Украйна и загубата на руския пазар. Целта на Кипър е да влезе в топ 30 на световните туристически дестинации, съобщи БНР.

Кипър може частично да компенсира макроикономическия натиск през следващата година чрез развитието на нови пазари и нови продукти и по този начин туризмът да продължи тенденцията на растеж, е оценката на Фискалния съвет.

Ключов фактор за сектора през 2023 г. ще бъде привличането на туристи от страните от Европа и Близкия изток, особено Саудитска Арабия с пускането на нова въздушна връзка, се казва в доклада на консултативния орган към правителството.

Новата година е много важна и за постигането на крайната цел, поставена в Националната стратегия за туризъм до 2030 г., а тя е Кипър да бъде класиран сред 30-те най-добри страни в света, подчерта заместник-министърът на туризма Саввас Пердиос.

В момента Кипър е на 31-во място от 117 страни в Индекса за развитие на пътуванията и туризма на Световния икономически форум и на 21-во място от 43 в Европа.

Сред предизвикателствата на 2023 г. е и подобряване на ценовата конкурентоспособност на сектора, посочи заместник-министър Пердиос.

Сподели публикацията

Висококачествена Козметика за Здрава Кожа — Dr. Spiller Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA