Снимка Руслан Йорданов, bgtourism.bg

София/Лондон. България отново е в ТОП 20 на държаните с най-мощните документи за пътуване по света. Това показва новият тримесечен доклад 2023, публикуван от консултантската компания за глобално гражданство и пребиваване Henley & Partners, която се базира на данните на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA). Паспортът ни дава възможност да посещаваме без виза 174 дестинации.

Най-добрият паспорт за пътуване е японският. Притежателите му могат да посетят 193 дестинации в света, съобщава bTV, позовавайки се на Си Ен Ен.

Гражданите на Япония могат да посещават всички 193 държави, без да им трябва виза. Второто и третото място се делят от Сингапур и Южна Корея, като гражданите на тези страни могат свободно да пътуват в 192 държави.

Глобалните пътувания сега са около 75% от нивата преди пандемията.

Гражданите на Германия и Испания могат да пътуват безвизово в 190 страни, а жителите на Финландия, Италия и Люксембург могат да посетят 189 държави.

На пето място се нареждат Австрия, Дания, Холандия и Швеция, а на шесто – Франция, Ирландия, Португалия и Обединеното кралство. Българският паспорт се нарежда на 18-а позиция в класация, като дава безвизов достъп до 174 дестинации, според индекса.

Афганистан остава твърдо на дъното на класацията на Henley Passport Index, като гражданите там могат да пътуват само в 27 държави.

Паспортният индекс на Arton Capital взема под внимание паспортите на 193 страни членки на ООН и шест държави – Тайван, Макао, Хонконг, Косово, Палестинска територия и Ватикана.

Резултатите от проучването на Arton Capital показват, че Обединените арабски емирства държат челно място с резултат от 181 за безвизови дестинации.

Второто място се държи от 11 държави – Германия, Швеция, Финландия, Люксембург, Испания, Франция, Италия, Холандия, Австрия, Швейцария и Южна Корея.

Съединените щати и Обединеното кралство са на трето място, заедно с Дания, Белгия, Португалия, Норвегия, Полша, Ирландия и Нова Зеландия.

Сподели публикацията

Хотел Радинас Уей Боровец Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA