Почиващи в Албена на Великден

София. Предварителните данни на Института за оценки и анализи в туризма показват, че България е била най-предпочитана дестинация за румънците и гърците, съобщи Румен Драганов в сутрешния блок на bTV. Той посочи, че у нас са дошли и много туристи от Сърбия, Турция, Великобритания, както и Северна Македония. Общо 70 000 чужденци са почивали по родните курорти през празничните дни.

Данните показват още, че повече българи са празнували извън страната, отколкото чужденци са влезли у нас. Зад граница са пътували общо 75 000 българи. Най-много от сънародниците ни са отишли в Гърция и Турция. За Великден някои са предпочели Сърбия, Румъния и Германия. Виждате броя на пътуванията и до Италия.

Великден в Албена – празнична литургия, богати трапези и много забавления (снимки)

Ако трябва да се обобщи – общо за празниците Институтът за оценки и анализи в туризма отчита 325 000 пътувания на българи. Мнозинството от тях са у нас – 260 000, а 75 000 са отишли зад граница.

„Когато Великден съвпада с майските празници, тогава пътуванията достигат половин милион. Когато е извън майските празници, както е сега, пътуванията за Великден не постигат тези параметри. Следващата година Великден отново ще е през май и се очакват значително повече пътувания“, обясни Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

Той поясни също така, че около 100 млн. лв. е оборотът в туризма по Великден. Средно по 380 лв. се харчат на ден от един човек в България и по 425 лв. – в чужбина.

Сподели публикацията


Официален туристически портал на България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA