Истанбул/Снимки Руслан Йорданов, Bgtourism.bg

Истанбул. Тези дни в Истанбул често може да чуете българска реч. Много българи са пристигнали в града край Босфора специално за великденските празници, каза пред БТА Байрам Гюней, екскурзовод на български групи.

В събота се очаква да пристигнат още групи, съобщиха туроператори.

Общността на българите в Истанбул, наричани Цариградските българи, се подготвят да отпразнуват Възкресение Христово според изконните традиции, които тук ревностно се пазят и предават от поколение на поколение.

“През дните на Страстната седмица в българската църква „Свети Йоан Рилски“ в Екзархийския дом се изнася служба. На Велики четвъртък се боядисват яйцата. На Велика събота приготвяме трапеза, на която има обреден хляб, козунаци и яйца, а в полунощ в събота срещу неделя, в 12 часа, обикаляме двора на църквата със запалени свещи. След това се поздравяваме с Христос Возкресе”, разказа Сийка Чирпанова.

Председателят на българското църковно настоятелство в Истанбул Димитри Йотев пред БТА подчерта, че Великден е най-големият християнски празник, който цариградските българи всяка година отбелязват с голямо вълнение.

“На Велика събота в Желязната църква „Свети Стефан“ на брега на Златния рог ще се отслужи службата за Първото Възкресение. Според обичая в полунощ ще се обикаля църквата със запалени свещи и ще се поздравим с Христос Возкресе. Черкуване ще има и в българската църква „Свети Йоан Рилски“ в екзархийския дом в квартал Шишли. В неделя, в църквата „Свети Стефан“, ще се изнесе голяма служба за Второто Възкресение от архимандрит Харалампи Ничев. Църковният хор на общността на цариградските българи с диригент Кирияко Лязе също ще участва в службата. Очакваме да присъстват много гости и туристи от България. В неделя в Екзархийския дом ще се състои традиционната великденска среща на цариградските българи”, каза председателят на българското църковно настоятелство в Истанбул.

Той заяви още, че използва случая, за да поздрави по случай празника православните християни в Истанбул и сънародниците в България и по света, като им пожела здраве, мир и любов.

Християнският Великден в Турция тази година съвпада с изконната мюсюлюманска традиция на Рамазана. Едномесечният пост на мюсюлманите през Рамазан има смисъла на споделяне, на уважение и съпричастност към близки и съседи, намерили израз и в популярни поговорки в бита на турци и българи, като „добрият съсед цена няма“ и „съседът е по-близък от брат“.

Сподели публикацията


Официален туристически портал на България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA