София. По повод получения статут и честванията на 128-та годишнина на организираното туристическо движение в България ръководството на БТС даде пресконференция в Националния пресклуб на БТА.

Подчертано бе, че след получаването на статут на национална организация за спортно-туристическа дейност 136-те туристически дружества в БТС вече ще могат да кандидатстват за финансиране от държавата и общините, както и по проекти с европейско финансиране. „Това ни прави горди, радостни и в същото време ни задължава да бъдем изключително отговорни в следващите няколко години, така че да направим българския планински туризъм един от водещите отрасли в България“, каза председателят Венцислав Венев.

Новият статут на БТС ще позволи на организацията да стане член на Националния съвет по туризъм.

Специално внимание се отделя за привличането на млади хора в организацията чрез организиране на детски образователни лагери, инициативата за възстановяване на ЮТС, дигитализация на информационните канали на БТС, прояви като Националния преглед на спортно-туристическите умения и сръчности за учащи „Кристален еделвайс” до яз. „Копринка”, НТП „По стъпките на Ботевата чета Козлодуй – Околчица”, състезание по планинско бягане „По стъпките на Алеко с приятел” и др.

Сред основните цели на съюза е развитието на Националното движение „Опознай България – 100 национални туристически обекта“. За целта се предвижда книжката за печати да стане и дигитална и така да се привлекат повече млади хора. Следваща стъпка е дигитализиране на членската карта на БТС, която дава на притежаващите я повече туристическа информация и отстъпки в обектите, собственост на БТС по места.

С разработване на маршрути БТС участва в проект „Образователни маршрути” на МОН.

Венцислав Венев очерта четирите основни направления за финансиране на Българския туристически съюз: Национален календарен план на БТС (спортно-туристически дейности); поддържане на материалната база – хижи (средства за подслон) и маркировъчна дейност (създаване на нов правилник на базата на съществуващия на БТС), като очакваме подкрепа от държавата;обучението на кадри , подобряване на състоянието и дигитализация на обектите от НД „Опознай България – 100 национални туристически обекта“.

Сподели публикацията

Официален туристически портал на България | Открий България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA