Снимка Руслан Йорданов, Bgtourism.bg
Slide
Slide

Брюксел. ЕС преустановява действието на споразумението за облекчаване на визовия режим с Русия, но не и цялостна визова забрана. Това съобщи унгарският министър на външните работи Петер Сиярто, цитиран от БГНЕС.

„Европейският съюз ще преустанови действието на споразумението с Русия, което облекчава издаването на визи, но няма да бъде наложена обща забрана за издаване на визи, тъй като по този въпрос няма единодушие“, заяви Сиярто във Facebook.

Той съобщи също, че Унгария е подписала споразумение с руския „Газпром” за допълнителни доставки на газ от 1 септември. Страната, заедно с няколко други държави членки, се е противопоставила на руската визова забрана на срещата на министрите на ЕС в Прага.

„Няколко държави членки надигнаха глас срещу това, включително и аз”, допълни той. По думите му споразумението, което облекчава издаването на визи, е взето решение да бъде спряно с подкрепата на квалифицирано мнозинство.

Източните и скандинавските страни твърдо подкрепят забраната, докато Германия и Франция предупредиха своите колеги, че тя ще бъде контрапродуктивна, заявявайки, че на обикновените руснаци все пак трябва да бъде разрешен достъп до Запада.

Сподели публикацията