Пловдив. Турската страна ще улесни от юни влизането на пътуващите и туристите от България. Това съобщи пред БНР новият генерален консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю.

Той поясни, че със съдействието на Търговско-промишлената палата в Одрин – на границата ще работи лаборатория за изследане с PCR тестове, на цената от 110 турски лири, или 20  лева. Времето за издаване на документа е 30 минути. Това се прави с цел улесняване на преминаващите през ГКПП „Капитан Андреево“ – „Капъкуле“.  Официално Турция и България вече дават възможност за пътувания със сертификати за поставени две дози на ваксините срещу Covid-19.

Приемат се документи за вече одобрените ваксини у нас „Пфайзер“, „Астра Зенека“, „Модерна“ и „Янсен“. „Турция също така ще приема туристи и с медицински документ, доказващ наличието на антитела, след преболедуване или ваксина“, съобщи консулът. Той поясни, че всеки може да пътува до Турция и с отрицателен PCR тест, валиден за 72 часа от датата на издаване у нас.

„В момента пандемията и в двете държави отшумява, очакваме туристите да започнат да се връщат в Турция“, подчерта новият генерален консул. Той също така смята, че се очаква и засилен поток от турски туристи в България, защото ще има по-висок процент на ваксинирани и в двете държави. Корхан Кюнгерю заяви, че Турция ще продължи да отстоява ангажиментите, които е поела към ЕС и България, що касае мигрантския натиск.

Генералното консулство на Република Турция организира на 3 юни изложба в галерия „Аспект“ с участието на двама турски художници – Хикмет Четинкая и Шукран Истанбуллу.

„През тази година предстоят още културни събития, защото изкуството ни сближава“, посочи Кюнгерю.

По повод на 15 юли, когато Турция ще отбележи 5 години от опита за държавен преврат – консулът подчерта, че ще имат възпоменаталено събитие в Пловдив. Ще се уточнява и  участието на замесен сподвижник на Фетулла Гюлен и ФЕТО в атентатите,  пребивавал в мюсюлмански училища в България. Предстои още информация за терористичната организация и нейната дейност, за да не се допускат подобни актове, допълниха от Генералното консулство в Пловдив.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията

Хотел Радинас Уей Боровец Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA