Slide
Slide

Серифос. Плажът на остров Серифос Вагия ще стане първият плаж без тютюнев дим в Гърция, съобщиха от местната община и  фондацията Athanassios K. Laskarides.

По-рано тази година доброволците почистиха повечето от плажовете на Серифос и откриха, че островът страда от замърсяване, свързано с цигарите, тъй като повечето от туристите, които пушат, оставят своите угарки в пясъка на плажа.

На плажа във Вагия ще построят сграда, където пушачите ще могат да отидат и да се запалят по време на престоя си на плажа, без да дразнят другите къпещи се.

С Инициативата за пробив има за цел да копира успешни опити, приложени първо във Франция и Испания, където пушенето е забранено на някои плажове, с много положителни резултати в количеството замърсяване, наблюдавано там.

Според плановете на новата инициатива, властите ще поставят знаци, които ще информират туристите за новата реалност относно пушачите на плажа.

Серифос се намира в западната част на архипелага на Цикладите, на юг от островите Китнос и северозападно от Сифнос, и е популярна дестинация за релаксиращи ваканции.

Сподели публикацията