Щемведе
Slide
Slide

Щемведе. Петчленно германско семейство, което живее в Щемведе в провинция Северен-Рейн Вестфалия, е било поставено под натиск да се изолира, защото техните съседи смятали България за рискова държава. Семейството е било на почивка в страната ни, изкарало си чудесно и се завърнало здраво, но е било поставено пред големи перипетии заради ваканцията си у нас, съобщава вестник Neuen Westfälischen. Германците споделят, че още през септември миналата година са направили резервация за почивка в България – на същото място, в същия хотел близо до Слънчев бряг, където са отсядали вече шест пъти.

Снимка, която семейството е направило на плажа по време на своята почивка в България

По време на почивката си в България, семейството е информирано от свои приятели, че властите в окръга, в който живеят, са разпространили съобщение, в което се казва, че новите случаи на коронавирус в региона се дължат на прибиращите се от Косово, България, Сърбия и Албания. От съобщението става ясно още, че България е включена към т.нар. рискови държави. Според новите правила в Германия, прибиращите се от рискови страни задължително трябва да бъдат поставени под 14-дневна карантина.

Сравняват високото качество на здравния туризъм в Св. св. Константин и Елена с един от най-известните курорти в Европа

Оке по време на своята ваканция семейството от Германия е започнало да се тревожи дали се намира в рискова държава. Фамилията веднага е проверила в сайта на института „Роберт Кох“, където като страни с висок риск от зараза са изброени Косово, Сърбия и Албания, но не и България. След запитване на вестник Neuen Westfälischen, властите в окръга признават, че е била допусната грешка и че България официално не е рискова страна. Прессъобщението на местните власти вече е обиколило редица медии, а това в крайна сметка създава големи проблеми на семейството: в родното им място ги поставят под натиск да се изолират. Бащата споделя, че отвсякъде са заваляли мейли и съобщения. „Беше ни казано да не се явяваме на работа, а на децата ни беше съобщено да не ходят на езда и на тренировка по футбол. Почти всеки, който знае, че сме били в България, очаква от нас да се изолираме вкъщи”, разказва бащата. Той споделя, че всички са се прибрали здрави от България и са си прекарали чудесна ваканция. Двама от членовете на семейството доброволно са се подложили на тестове за зараза с коронавирус, които са били отрицателни.

България засега не е включена в списъка с рискови държави, но на кадрите, които телевизии въртят от български курорти, се вижда как чуждестранни туристи се забавляват без да спазват никакви мерки. Това предизвиква голямо възмущение в социалните медии. В Германия предстои въвеждането на задължителни тестове за Ковид-19 за пристигащите от рискови страни.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията