Slide
Slide

В германската столица министър Проданов лично гарантира, че страната ни е готова да предложи сигурна и безопасна ваканция за своите туристи

Берлин. Българската делегация в Берлин, водена от министъра на туризма Христо Проданов, днес се срещна с Яна Шимке – депутат и председател на комисията по туризъм в Бундестага. Във фокуса на разговора бе двустранното сътрудничество и задълбочаването на връзките в сферата на туризма между България и Германия.
През есента се очаква Шимке да посети страната ни с представители на немските здравни каси, а това е поредна стъпка в посока удължаване на сезона и активиране на здравния туризъм, съобщи председателят на Комисията по туризъм в българския парламент Илин Димитров, който е част от групата в Германия.
Туризмът е важен отрасъл за икономиката на Германия, който дава прехрана на около три милиона души. Близо четири процента от БВП на федералната държава могат да бъдат приписани на хотелско настаняване, посещения в ресторанти или туристически компании, които олицетворяват гостоприемството в Германия, коментира Димитров.
Той посочи, че Комисията по туризъм на германския Бундестаг е една от 25-те постоянни парламентарни комисии, създадена за първи път през 1998 г. Състои се от 19 членове от всички фракции и се занимава с въпросите, свързани с туризма, като подобряване на общите условия за туризъм, ефектите от недостига на квалифицирани работници върху индустрията и особеностите на селските райони. В комисията се разглеждат и въпроси, свързани със сектора, в областта на инфраструктурата, трудовото право и много други.

В рамките на деня бе проведена среща на високо ниво и с г-жа Гьорц-Майснер – президент на Германската СПА асоциация, която потвърди чудесното си сътрудничество с Българския съюз по балнеология и СПА туризъм.С оглед на тясното сътрудничество между Германия и България, в лицето на Българския съюз по балнеология и СПА, както и значението на този сегмент за двете държави, темата беше сред важните акценти от посещението. В разговорите бе поставен фокус върху задълбочаване на работата между здравните системи, особено в светлината на превенцията и рехабилитацията след пандемията от COVID-19.

Над 350 СПА и здравни курорти в Германия са на разположение за специални медицински терапии. Те са известни със своята компетентност, традиции и иновативност в прилагането на терапии в атрактивна и благоприятна за здравето среда във всички области на региона.

Здравните услуги са много популярни. Класическите мерки за подкрепа и рехабилитация при лечение включват дейности, ориентирани към уелнес. Теми като развлечения, физически упражнения и управление на стреса също присъстват. А за да е успешен един СПА курорт, далеч от големите градове могат да се видят велоалеи и туристически пътеки сред красивата природа и чистия въздух.

Сапарева баня ще е домакин на Годишния конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм

Вечерта ще се състои среща-разговор със сектора – с представители на немската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Бранденбург (DEHOGA Brandenburg), както и с други браншови асоциации.

Основната грижа на DEHOGA Brandenburg е да насърчава предприемаческия успех чрез своите дейности, да помага за осигуряване на работни места, да повишава качеството на живот, туристическата привлекателност и гостоприемството в провинция Бранденбург.

Със своите около 1200 членове асоциацията представлява целия спектър от индустрията на хотелиерството – от кафенета и кръчми до ресторанти, къщи за гости, хотели, обществено хранене, гурме ресторанти и луксозни хотели. По този начин асоциацията създава силна индустрия, която с около 6 000 компании, около 1 милиард евро продажби, 28 000 служители и около 3 500 стажанти формира основата на икономиката на Бранденбург.

По програма утре делегацията ще се срещне и с Корнелия Мюлер, комисар по туризма на Федералното правителство и депутат в германския парламент. Денят ще започне с кръгла маса в българското посолство с представители на туристическия бранш в Германия. Целта е към местната туристическа индустрия да бъдат отправени правилните послания и лично Христо Проданов да увери германците, че страната ни е сигурна дестинация за ваканция. Програмата в Берлин се организира от Германо-българската индустриално-търговска камара и се координира на място лично от главния й управител д-р Митко Василев, както и от Сийка Кацарова в качеството си на председател на комисията по туризъм към ГБИТК. В срещите участва и новото аташе по туризъм на България в Берлин – Тихомир Патарински.
Сподели публикацията