Slide
Slide

Истанбул. Близо 9% или 8.87% от чуждестранните туристи в Турция за първото тримесечие са българи. Общо 482 712 са сънародниците, избрали дестинацията за своята почивка. Това показват данни на турското министерство на културата и туризма, цитирани от агенция „Анадолу“.

За периода януари-март цели 5.44 млн. туристи са посетили южната ни съседка като е налице ръст от 6.12% в сравнение с миналата година, съобщава Монитор. На първо място от общия брой туристи е България, а на второ Иран с 447 103 туристи, следван от Германия (427 424 туристи), Грузия (371 111 туристи) и Русия (318 714 туристи). Най-търсени остават

Истанбул, Одрин и Анталия,

а най-предпочитаният начин на транспорт е въздушният. Там чуждестранните гости са 3.8 млн. Около 1.5 млн. използват влакове или коли, а близо 100 хил. се движат по морето.

Все по-голяма част от жителите на Острова бягат към Турция в търсене на спокойствие. Това показва проучване на голяма турагенция, цитирана от изданието „Daily Sabah“. Броят на продадените на британци туристически пакети е отчел ръст от 27% в сравнение с 2018 г. Гърция и Испания обаче продължават да са в топ дестинациите за английски летовници. „Политическите размирици се отразяват по друг начин, а именно в ясна смяна на дестинации от Европейския съюз към такива, които не са в него“, коментира шефът по туроперации в агенцията Уил Уагът. Налице е и ръст от 48% на резервациите за лятото в страни извън Еврозоната. Причина за това е, че страни като Турция и Тунис предлагат добри оферти на изгодни цени, при които човек може да си отдъхне от натовареното ежедневие в 5-звезден хотел.

Сподели публикацията