Slide
Slide
София. Не виждам основание работното време на ресторантите на Нова година да е до 00.30 ч. Това написа в профила си във фейсбук министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов по повод предложението на вицепремиера и министъра на туризма Марияна Николова ресторантите в хотелите да работят с удължено работно време до 00.30 ч. на Нова година.
Министерството на здравеопазването изпрати официалното си становище до Министерството на туризма, във връзка с писмото, което получихме по-рано от вицепремиера и министър на туризма г-жа Марияна Николова.
В него г-жа Николова настоятелно моли ресторантите в хотелите да работят в новогодишната нощ, по изключение до 00:30 ч. на 01.01.2021 г.
В конкретния случай аспектите, в които може да се разгледа тази молба, са два:
-Формален и
-Морален
Формалният – в сила е заповед от 18-ти декември, която регламентира работното време на ресторантите на територията на местата за настаняване. Не виждам основание тази заповед да бъде редактирана.
Моралният аспект е по-сложен. Голяма част от българските граждани ще прекарат новогодишната нощ по домовете си, спазвайки мерките коректно и съвестно.
Да искаме разхлабване на мерките за друга част от българите, които така или иначе попадат в изключенията на заповедта от 18-ти декември, намирам за некоректно към мнозинството от сънародниците ни.
С последните думи споделям своето лично мнение„, написа в своя профил в социалната мрежа здравният министър.

БХРА до медиите: Ако държите на морала – платете ни за съсипания бизнес

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциацияизлязоха с официална позиция относно личното мнение на здравния министър.

„От БХРА сме категорични, че когато се говори за морал е добре да се вземат всички обстоятелства, а не йезуитски да се подбират тези, които ни харесват.

По повод изказването на здравния министър Костадин Ангелов за морала и формата на мерките сме длъжни да припомним следното:

– Формално, хотелите не бяха затворени до 21 декември, но реално не можеха да работят, тъй като работата на заведенията за хранене в тях е забранена. Половинчатата ви мярка бе и незаконна, защото според Закона за туризма хотелите намат право до работят без действащ ресторант. 

– Формално и сега заведенията в хотелите са отворени, но реално никой не иска да плати, за да празнува с вечерен час, а работата с рестрикции не е пълноценна.

– Формално вирусът няма работно време и е също толкова опасен в 22 часа, както и в 00:30 часа.

– Формално с постоянно променящи се мерки, липса на сигурност и предвидимост не осигурихте безопасността на българите през последните 9 месеца, но успяхте да съсипете един от ключовите сектори за българската икономика – туризма.

– Ако говорим за морал и сте наистина загрижени за здравето на хората, защо допуснехте половинчати мерки? Защо не затворихте на мига всички бизнеси, включително хотели, магазини за нехранителни стоки и търговски обекти, които не продават стоки от първа необходимост или лекарства?

Морална ли е причината или финансова? Затворите всичко, ако е въпрос на морал, но ни платете незабавно 20 на сто от оборота за декември и януари, както и 80 на сто от възнагражденията на нашите служители. 

Защото, ние, работещия бизнес всъщност плащаме заплатите на министрите и политиците с данъците и осигуровките, които внасяме в бюджета. Не бива да забравяте, че не ние сме ваши подчинени, а вие сте наши служители. Отказваме повече да ви плащаме и заплатата, и сметката“, се казва в позицията на БХРА. 

Разгледай списанието на bgtourism.bg

Най-важните новини от туризма в България тук

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията