Slide
Slide

Бургас. Единственият чуждестранен туроператор, който не е регистриран в Националния туристически регистър е фалиралият „Томас Кук“. Това заяви пред БНР председателят на сдружението „Клуб на хотелиера“ в Несебър Диана Колчева. Според нея с това Министерството на туризма е допуснало огромна слабост.

„Госпожа Ангелкова би следвало, заради тази допусната грешка, да се излезе доблестно пред българските хотелиери и всички занимаващите се с туризъм и да каже „Да, сгрешихме, цялата администрация на министерството, подавам оставка за това“. 

Какво следва? След като не е регистриран по нашето законодателство, ние хотелиерите нямаме никакво основание, да имаме претенции към този оператор.“

Диана Колчева е категорична, че спешно българската държава трябва да вземе адекватни мерки, с които да подпомогне следващите два туристически сезона. Според нея сега е моментът да се намалят летищните такси за нискотарифните компании, за да се привлекат много такива. Трябва да се направят и пакетни програми, с които в страната ни да влязат повече индивидуални туристи.

Тя коментира, че е съвсем естествено всеки икономически субект да се стреми към растеж.

„Когато обаче, пораснеш прекалено много, в един момент не можеш да контролираш всичко и започват да се допускат слабости по веригата. Най-вероятно това се е случило и в „Томас Кук“.

Практика е в световен мащаб, кредиторите да фалират фирми, защото фирмата няма добри икономически показатели, централните банки са ги натиснали. Случват се такива неща.“

Сподели публикацията