Slide
Slide

Сандански. В три фестивални вечери „Пирин фолк“ в Сандански празнува с артисти и публика своята 30-годишнина. В неделната вечер бе галаконцертът, в който по традиция се провежда конкурсът за авторска македонска песен. Тази година големият победител е вокална група „Средногорски звън“, които спечелиха първа награда на фестивалното жури с песента „Една любов свещена“, връчена от кмета на община Сандански, която е домакин на музикалния форум – Атанас Стоянов.

Глория бе специалните гости на фестивала

По повод 30-ата годишнина от създаването на „Пирин фолк“, към публиката и организаторите на фестивала бе отправен поздравителен адрес от президента на България Румен Радев, в който държавният глава отбелязва, че фолклорът е част от хилядолетната биография на България, а неразделна част от тази биография е богатството на македонската фолклорна област. Традициите се нуждаят от своя нов прочит, от обогатяване и интерпретация, а вече 30 години сцената на „Пирин фолк“ с гордост събира творци от различни поколения и им дава възможност да представят авторски песни на фолклорна основа, се казва още в поздравителния адрес на президента, представен в началото на галаконцерта пред хилядната публика в Летния театър в Сандански.

Трите фестивални вечери кметът на града домакин Атанас Стоянов определи като „изключителен празник на българския фолклор и българската култура“. „Пирин фолк“ успя да се съхрани вече три десетилетия, а и да се обогати, допълни градоначалникът. Той отбеляза, че вече трета година на сцената, заедно с изпълнителите, излизат танцьори от детските и самодейните състави на Сандански, с което техния ентусиазъм се насърчава, а представянето им не отстъпва от това на професионалните танцьори.

Тридесетото издание на „Пирин фолк“ завърши с изпълнения на гост-изпълнителите Глория и Володя Стоянов. По повод годишнината 30 емблематични за историята на фестивала личности получиха грамоти за специален принос, а сред имената са Никола Ваклинов, Димитър Динев, Светослав Лобошки, Пламен Велинов, Сашко Митковски, Валентин Пензов, Емил Ристосков, Влади Вълчев, Никола Дамянов, Евтим Евтимов, Тончо Русев и други. Източник БТА/Снимки FB Община Сандански

Сподели публикацията

Висококачествена Козметика за Здрава Кожа — Dr. Spiller Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA