Агия Напа (Кипър), снимка Руслан Йорданов

Никозия. Кипър приключи добър туристически май, подсилвайки очакванията за активните летни месеци и възстановяването на туризма през тях. Промяна в нагласите на пристигащите с ефект върху по-широк обхват на икономиката отчита туристическото министерство, съобщи БНР.

Над 315 000 туристи са избрали да дойдат в Кипър през май, което е увеличение с повече от 210% спрямо същия месец миналата година и достига 72% от потока през рекордната предпандемична 2019 г., сочат обявените от Статистическата служба данни.

Пристиганията през май показват, че целта на индустрията за по-добро туристическо представяне в сравнение с 2021 г., въпреки загубата на руския пазар и икономическата криза, е изпълнима, коментираха от браншови организации.

В същото време посещенията на кипърци в чужбина през май възстановяват предпандемичното си ниво и бележат ръст от над 480% спрямо миналата година.

Пътуванията с туристически пакети в Кипър намаляват, отбелязва промяна в нагласите на гостите заместник-министърът на туризма Саввас Пердиос. Преди пандемията пакетните сделки са обхващали около 70% от пристиганията, а сега са около 40%.

Според Пердиос плюс за икономиката на страната е, че почиващите извън пакетните пътувания обикновено харчат повече на острова.

Сподели публикацията


Официален туристически портал на България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA