Снимка Руслан Йорданов, bgtourism.bg
Slide
Slide

София. Гърция затрудни българските туристи и туроператори, като въведе онлайн формуляр, който трябва да се попълва от всички до 48 часа преди пътуването им. Досега само личните карти деляха родните ни летовници от гръцкото море. Южните ни съседи си вкараха голям автогол, като наложиха онлайн документ с много пропуски, довел до много въпроси и до голям хаос. За слабите моменти в декларацията bgtourism.bg вече информира Министерството на външните ни работи, очаква се до часове да бъдат отстранени наредностите.

Формулярът може да бъде намерен тук: https://travel.gov.gr/#/

Проблем сред част от туристите е, че онлайн документа е на английски, а не на родния им език. Необходимо е да се посочи граничен пункт, през който се преминава, но липсва ГКПП Илинден– Ексохи, като опция.

Друг момент е, че хората трябва да посочат адрес, на който ще почиват, но част от хотелите нямат в адресната си регистрация улица – в този случай трябва да се посочи района, в който е хотелът. Във формуляра само се споменава за дете, но не е предвидено място за неговите данни. Вече има и сигнали за QR кода, който кандидат туристите трябва да получат, за да преминат границата. Пътниците трябва да посочат държавите, в които са били през последните 15 дни.

Най-добрите цени за Гърция тук

Местните власти заявиха, че пътуващите към Гърция, които не са попълнили новата онлайн декларация и нямат код, няма да могат да влязат. На случаен принцип ще бъдат проверявани за коронавирус сънародниците ни, тъй като България е в „зелена зона” като безопасна страна. От 1 юли предстои Гърция да отвори десетки летища, пристанища и гранични пунктове. Туристите, които се заразят с коронавирус по време на престоя си, ще бъдат настанени в отделни хотели, а разходите ще бъдат за сметка на Гърция. Българите, които ще пътуват към южната ни съседка трябва да знаят и още нещо важно от последните часове – вече е въведена глоба от 150 евро, ако не носят маска в обществен и личен транспорт.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията