Балчик, снимка Руслан Йорданов

Варна. Морската администрация във Варна проверява атракционните корабчета, които превозват туристи през лятото, съобщи БНТ. До момента разрешение за сезонен превоз на хора са получили 45 плавателни съда.

За да се гарантира безопасността на пътниците, атракционните корабчета всяка година минават технически преглед. Стриктно се следи и за броя спасителни жилетки на борда. Сред най-честите нарушения, които констатират проверяващите, е липсата на застраховка за пътниците.

кап. Валентин Енчев, директор на Морска администрация-Варна: Тази година нищо по-различно не наблюдаваме, независимо, че всяка година напомняме… Обикновено става дума за оборудване, било то спасително, противопожарно или пиротехника, липсващи стикери, информация за пътниците.

Всеки плавателен съд за сезонен превоз на пътници трябва да има указателни табели, поставени на видно място. Те посочват максималния брой пътници, които могат да се качат на борда.

кап. Валентин Енчев, директор на Морска администрация-Варна: И ако дори самите туристи забелязват, че има съответни неизпълнения на тези изисквания от страна на екипажите на тези корабчета, могат да бъдат коректив за това, защото най-важната е безопасността.

Служители на Морска администрация ще проверяват и дали се спазва изискването за подробен инструктаж преди качването на туристите на борда.

кап. Валентин Енчев – директор на Морска администрация-Варна: Те нямат нужната подготовка и знания как да се държат, какво поведение трябва да имат. Затова е много важна тук ролята на капитана, в случая на корабчето, и тези, които управляват плавателните средства.

Проверките на туристическите корабчета ще продължат до края на октомври.

Сподели публикацията

Официален туристически портал на България | Открий България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA