Русе. Няма забавяне на влизащите у нас през ГКПП „Дунав мост“ при Русе заради изискването от днес на задължителен отрицателен PCR-тест, съобщават Гранична полиция.
България въведе от полунощ условието за отрицателен резултат от PCR-тест, което важи за всеки, влизащ на територията на страната, обясни Преслава Жекова – старши инспектор в отдел „Противоепидемичен контрол“ към Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Русе.

Захариева: Недопустимо е да се изисква ваксиниране, за да се пътува и влезе в държава

Тя е част от екипа на РЗИ, който дежури на граничния пункт.
Изследването трябва да е извършено до 72 часа преди влизането в страната. Изключение се прави за транзитно преминаващите, за шофьорите на автобуси и камиони.
Жекова каза още, че български граждани или такива, които са със статут за временно пребиваване в страната, ако нямат PCR-тест, биват поставяни под 10-дневна карантина. Това не важи за чужденците без изследване. Те трябва да имат отрицателен резултат от тест, ако искат да влязат у нас.
От Гранична полиция обясниха, че днес само гражданин на Украйна, който не е знаел за изискването, се е върнал обратно.

От днес България изисква отрицателен PCR тест за влизане в страната

Мъж, пътуващ със свои близки от Англия към старозагарско село, обясни, че за PCR-тест е платил 70 паунда. Друг българин, идващ от Германия, каза, че изследването там е безплатно, съобщи БТА.
От Гранична полиция в Русе обясниха, че румънските власти им съдействат в контрола. Например, на пътуващите с международен влак за България им се обяснява още на жп гарата в Гюргево, че им е нужен отрицателен PCR-тест, за да влязат у нас.

Румънският граничен полицай Николае Емануел каза, че засега няма проблем при преминаването през граница на румънски граждани. Той обясни, че около 100 евро е цената на експресния PCR-тест в Румъния, а за обикновен се плаща между 20 и 40 евро.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във Facebook, Instagram, Telegram, LinkedIn, YouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията