Slide
Slide

Правителството ще отпусне до 10 милиарда евро спешна допълнителна помощ за подпомагане на икономическите сектори, които ще бъдат засегнати от затягането на мерките

Берлин. От понеделник в Германия влиза в сила за период от четири седмици частична карантина, обяви днес федералната канцлерка Ангела Меркел, цитирана от световните агенции.
Меркел говори на пресконференция след видеоконферентно заседание с премиерите на 16-те германски провинции, на което бе взето решението.

Тези твърди мерки, които ще бъдат в сила в цялата страна, трябва да позволят да бъдат ограничени до минимум социалните контакти и така да бъде спряно бързото разпространение на коронавируса, отбеляза германската канцлерка. „Трябва да действаме, и то сега, за да избегнем“ тежка извънредна ситуация в областта на здравеопазването в национален план, подчерта тя.

Меркел обяви, че в рамките на частичната карантина от 2 ноември ресторантите, спортните и културните обекти в Германия ще бъдат затворени. Хранителните заведения ще могат да правят доставки по домовете. За разлика от националната карантина през пролетта, училищата, детските градини и магазините ще останат отворени.
Германската канцлерка уточни, че властите ще коригират мерките до две седмици, ако е необходимо.

Меркел призова германците да не предприемат ненужни пътувания. Хотелите няма да имат право да настаняват туристи, предупреди тя.

Германската канцлерка обяви, че правителството ще отпусне до 10 милиарда евро спешна допълнителна помощ за подпомагане на икономическите сектори, които ще бъдат засегнати от затягането на мерките. По-малките компании ще получат сума в размер на 75 процента от своите нереализирани приходи.

Колкото по-късно предприемем мерки срещу коронавируса, толкова по-тежко ще пострада икономиката, предупреди баварският премиер Маркус Зьодер.
Кметът на столицата Берлин Михаел Мюлер призна, че частичната карантина е тежка мярка, но прояви оптимизъм, че Германия има „добри шансове“ да излезе от нея „в добра форма“. „Нашата надежда е, че (карантината) ще ни даде шанс да деескалираме тази драматична ситуация“, каза Мюлер.

По-рано днес институтът „Роберт Кох“ съобщи за рекордните близо 15 хиляди нови случая на коронавирус в Германия през последното денонощие. С това общият брой на регистрираните заразени в страната с население от 83 милиона души надхвърли 449 хиляди.
27 човека са починали за изминалите 24 часа от Ковид-19. С това общият брой на смъртните случаи в страната от причиняваното от новия коронавирус заболяване достигна 10 098.
Броят на починалите в Германия е по-нисък в сравнение с държави с аналогичен брой заразени, както и с другите големи европейски страни. Това се обяснява частично с добрата здравна система. БТА

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

2 години bgtourism.bg – над 2 милиона читатели!

Сподели публикацията