Slide
Slide

Ереван. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, която разговаря в Ереван с премиера на Армения Никол Пашинян, потвърди пълната подкрепа на България за сближаването на страната с Европейския съюз.

„Разчитаме на българската подкрепа за да направим сътрудничеството ни с ЕС по ефикасно“, каза премиерът Пашинян. „По отношение на европейските въпроси ние сме най-силният ви глас. Съседи сме, разбираме ви по-добре, минали сме по пътя на реформи, който вие минавате. Ние сме едни от най-силните гласове в ЕС по темата „Източно партньорство“, както и по европейската интеграция на Западните Балкани“, заяви Екатерина Захариева.

Външният ни министър приветства плановете на правителството на Пашинян за реформи, призова Ереван да използва различните механизми, с които ЕС разполага за подкрепа на структурните реформи и потвърди подкрепата на България за започването на визов диалог между Армения и ЕС. „По започването на визовия диалог имате нашата пълна подкрепа. Той трябва да започне възможно по-бързо“, каза Екатерина Захариева.

Вицепремиерът на България открои очакванията си визитата й да съдейства за активизиране на контактите между хората, търговията и инвестициите и свързаността между страните ни. Събеседниците бяха единодушни, че между страните ни няма открити политически въпроси.

Недостатъчните транспортни връзки бяха сред централните теми в разговора с арменския премиер. Екатерина Захариева и Никол Пашинян се договориха правителствата на двете страни да окуражат бизнеса за откриване на пряка самолетна линия между България и Армения, както и да бъдат активизирани разговорите за създаване на транспортен коридор Персийски залив – Черно море от Иран през Армения, Азербайджан, Грузия към България и Гърция.

„Планираме да организираме среща на заместник-министри на транспорта, за да дискутират как да създадем транспортен коридор между Персийския залив и Европа. Надяваме се да подкрепите нашата идея за организиране на такава среща и създаване на работна група, за да обсъдим тези идеи“, каза Никол Пашинян. Екатерина Захариева изрази подкрепата на българската страна за организиране на такава среща.

В рамките на визитата си Екатерина Захариева разговаря и със заместник-председателя на парламента и съпредседател на парламентарната група за приятелство Армения-България Вахе Енфиаджян. „Сътрудничеството ни е на високо ниво. Ние сме добре представени в България. У вас арменците се чувстват у дома си“, каза Енфиаджян по време на срещата, на която присъстваха и всички  депутати от групата за приятелство с България.

На срещата с депутатите Екатерина Захариева подчерта и помощта, която България оказва за Армения по линия на помощта за развитие. За последните 3 години страната ни е отделила 700 000 лв. за реализирането на различни проекти в Армения, които целят да допринесат за развитието на гражданското общество. Сред тях са проект за развитие на малките и средните предприятия в Армения и женското предприемачество, насърчаване на социалното включване чрез овластяване на момичетата йезиди и др.

Тема на разговора с арменските депутати бе и активизиране на деловите връзки между София и Ереван, развитието на сътрудничеството по линия на парламентите на двете страни и по линия на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество.

По рано през деня в рамките на визитата си Екатерина Захариева разговаря и с външния министър на Армения Зохраб Мнакацанян. Подписани бяха и две споразумения – протокол за прилагане на Споразумението между ЕС и Армения за реадмисия,  както и междуправителствено споразумение за международен транспорт и автомобилни превози.

Между България и Армения съществуват традиционно приятелски отношения. 10 800 български граждани имат арменски произход. През 2018 г. страната ни е посетена от 5371 арменски туристи, а 3084 български туристи са били в Армения. Стокообменът за 2018 г. възлиза на 27,3 млн. долара.

Сподели публикацията