Slide
Slide

Варна. За решаването на проблема с кадрите в туризма е необходима национална стратегия и държавата трябва да го припознае като приоритетен отрасъл. Това коментира пред медиите днес председателят на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите Павлин Косев, който участва в трудовата борса във Варна, съобщи БТА.

Той обясни, че всички трябва да са наясно, че туризмът носи много икономически приходи на държавата. И уточни, че не става дума само за хотелите и ресторантите, а и за всеки съпътстващ бранша бизнес. По думите на Косев съпътстващият бизнес генерира огромни приходи за страната, а това си е проличало най-много, когато по време на локдауна туризмът спря да работи.

Тази седмица в Бургас започват тематичните уикенди за 2022 г., ще продължат до 2 октомври

Сред съпътстващите индустрии на бранша са хранително-вкусовата промишленост, доставчиците, консумативите, материалите, инвентарът, обзавеждането, климатизация, ремонти и други. По тази причина, според Косев, държавата трябва да припознае туризма като приоритетна икономическа единица.

След това трябва да преминем към образованието и бизнесът да бъде обвързан с учебните заведения, смята експертът. Държавата инвестира в безплатно обучение на тези млади хора, а когато дава пари те да се образоват, тя трябва да иска после да останат в бизнеса да работят, коментира Косев. Според него държавата трябва да ги обвърже с бизнеса, защото в противен случай завършващите се пръскат в чужбина или други браншове.

Сподели публикацията