Slide
Slide

София. Изключителна тежка е ситуацията заради коронавируса, заяви в студиото на Сутрешния блок на БНТ министърът на туризма Николина Ангелкова. От Министерството на туризма са в непрекъснат контакт  с Националния щаб и е създадена извънредна работна група, която непрекъснато парви срещи с туротераторите.

Те се притесняват, че ще настъпят масови откази от пътуания и това ще се отрази изключително неблагоприятон на бизнеса и цялата икономическа ситуация, каза Ангелкова.

По думите и ситуацията ще се нормализира, защото целият свят е фокусиран върху коронавируса и се взимат мерки.

Минатала година също сме имали редица изпитания, но въпреки тях  годината е приключила изключително положително за туризма – над 9 млн. и 300 хиляди туристи са дошли в България, уточни Ангелкова.

Трябва да се взимат адекватни мерки и да се спават предписанията към съответния момент, призова тя и заяви, че ситуацията е динамична и картината непрекъснато се променя.

За момента има съвет да не се пътува по отношение на областите в Северна Италия – Венето и Ломбардия, където е установена заразата.

Николина Ангелкова: Това са препоръки, но виждате че и на срещите, които проведхоме с туроператорите, всички те са изявили готовност и съгласно директвата и Закона за туризма, чл. 89, дали сме разяснение на нашия сайт заедно с КЗП какво трябва да спазват потребителите, когато решат да отменят своята почивка, така че да защитят своите потребителски права.

Да си получат парите?

– Точно така. Което се отнася за организирани пътувания през туроператор. При личните пътувания всеки носи индивидуален риск, съобразно условията на хотела и авиокомпанията.

По думите на Ангелкова вече има туроператори, които в индивидуалните договори с потребителите казват как може всеки да отмени своето пътуване. Някой пререзервират пътуванията, други възстановяват средства, където са длъжни да го направят. Това е по индивидуална преценка за районите, където няма форсмажорни обстоятелства.

Ангелкова заяви, че само за миналата година над 245 000 българи са посетили Италия и около 153 000 италианци – България.

Според данните на 80% от туроператорите – около 15 500 българи са планирали почивка извън страната до юни. 80 процента от тях в Италия, Испания и Франция.

20 000 италианци са посетили България от декември до януари, каза още тя.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията