Екатерина Захариева и Кириакос Мицотакис - премиер на Гърция, архив
Slide
Slide

София. По указания на вицепремиера Екатерина Захариева посланикът на Република България в Гърция Валентин Порязов постави спешно въпроса пред МВнР в Атина,  Министерството за защита на гражданите и националната гранична полиция относно въведените бързи антигенни тестове за шофьори на товарни автомобили на ГКПП с България.

Посланикът ни е настоял пред гръцките институции за незабавно преустановяване на тази практика, тъй като тя противоречи на регулациите на ЕС. Гръцката страна прие валидността на българските аргументи и пое ангажимент за преодоляване на проблема.

Нови ограничителни мерки са в сила в Гърция до 8 март. С една седмица се удължава карантината в област Атика, където ежедневно се регистрират почти половината от общия брой заразени с коронавирус и силно се разпространява новия щам.

Още 10 области в Гърция са с код „червено“ и с извънредни мерки по контрол на движението на гражданите, съобщи БНР. Засегнати са и островите Левкада, Сирос, Самос и част от Крит. Вечерният час е от 18 часа от днес.

Почти половин Гърция е с високо разпространение на коноравируса. Затворени остават магазините, козметичните салони, обучението на учениците е дистанционно. За цялата страна е в сила забраната за напускане на района по местоживеене, излизане от дома става само при необходимост.

Удължава се задължителната карантина на 14 дни за влизащите през граничните пунктове с Албания и Северна Македония. Не се променят условията за преминаване към пристигащите от България през „Кулата –Промахон“.

Обновена информация в понеделник – 1 март, 11.20 часа

Гърция прекрати провеждането на бързи антигенни тестове за всички шофьори

Министерството на външните работи на Гърция ни уведоми, че практиката за бързи антигенни тестове за всички шофьори на товарни камиони на ГКПП „Кулата – Промахон“ е прекратена, като от днес тестване отново ще бъде извършвано единствено на случаен принцип.

На 27 февруари 2021 г. по указание на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева посланикът ни в Гърция  Валентин Порязов постави пред гръцките власти спешно въпроса относно мярката, която създаде неудобства за шофьорите на товарни камиони и противоречи на регулациите на ЕС.

След проведените разговори гръцката страна ни увери, че мярката за бързи тестове за коронавирус за всички шофьори на товарни камиони няма да се прилага на ГКПП „Кулата – Промахон“.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във Facebook, Instagram, Telegram, LinkedIn, YouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията