Снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide

Прага. Ски пистите в Чехия прекратяват работа. От днес страната минава заради коронавируса на максималната (пета) степен на епидемична заплаха, предаде ТАСС.

През последните седмици епидемичната обстановка в Чехия се влошава. Коронавирусната инфекция се разпространява по цялата й територия. Затова по настояване на министерството на здравеопазването правителството реши да приведе Чехия в пета степен на епидемична заплаха, съобщи БТА.

Ски пистите в Пампорово са отлично подготвени, курортът е щурмуван от хиляди туристи на старта на сезона (снимки)

Това означава, че ще останат отворени само магазините за продажба на стоки от първа необходимост. Към тази категории се отнасят хранителните магазини, аптеките и магазините за домашни потреби. В срещи под открито небе или в обществени помещения могат да участват най-много двама души. Броят на участниците в сватби, погребения и богослужения се ограничава на 15.

Между 21 часа и 05 часа в Чехия е забранено свободното движение на граждани без основателна причина. 

Мерките ще действат поне до 10 януари. Властите възнамеряват напълно да компенсират загубите на предприемачите, които са принудени да ограничат бизнес дейността си заради коронавируса за периода, в който Чехия ще бъде в пета степен на епидемична заплаха.

От днес в Чехия започва и ваксинацията срещу коронавируса. Приоритетно ще бъдат имунизирани медиците на първа линия. Един от първите, които възнамеряват да се ваксинират, е премиерът Андрей Бабиш, който иска да даде пример на сънародниците си, много от които изразяват недоверие към ефективността на ваксината.

В Чехия музеите, художествените галерии, фитнес центровете, закритите стадиони и фитнес зали, както и ресторантите и други заведения за обществено хранене, на които сега е разрешено да продават храни и напитки само през специално оборудвани прозорци за доставка, са затворени от 18 декември.

Броят на заразените от началото на пандемията в Чехия, чието население е 10,7 милиона души, достигна 667 569. Починали са 10 950 пациенти с коронавирус.

Разгледай списанието на bgtourism.bg

Най-важните новини от туризма в България тук

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията