Slide
Slide

София. Имаме самочувствието и самосъзнанието, че представляваме над 70% от туристическия сектор в България – над 75% на заведенията, както и над 70% от хотелите, а по отношение на конгресния и събитиен туризъм – 100%. Това заяви на пресконференция в БТА Полина Карастоянова – изпълнителен директор на Националния борд по туризъм. Пред медиите бяха представени целите на новосъздадената Конфедерация на българския туристически бизнес.

„Всеки, който търси причини да се разграничи, работи против себе си“, категорична бе Карастоянова. Платформата е отворена и към нея могат да се присъединят и други организации, добави тя.

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация излиза от Българското конгресно бюро заради новата Конфедерация

„Цел номер едно пред Конфедерацията е оцеляването на туристическата индустрия – всички, които са под егидата на Министерството на туризма. Не изключваме нито един бранш , заяви Румен Драганов, който е избран за първи ротационен председател на КБТБ.

Туризмът у нас създава 43% от работните места,

когато се прави консолидиран баланс за заетите в областта на туризма, посочи той.

„Чрез нашето обединие ние заявяваме, че сме готови да сътрудничим с правителството по отношение на формулирането на различни цели за запазване на работните места и плащането за заплатите“, каза Драганов.

Организацията не си поставя никави политически цели.

„Отминаха времената на разделя и владей. Тук сме, за да се обединим. Идеята е секторът да говори с един глас. КБТБ е доброволна организация. Нашите са цели са подробно разписани в учредителния ни договор“, каза Мартин Захариев, който представи целите на Конфедерацията. Краткосрочната цел е да си взаимодействат с правителството за спазяването на туристическия сектор и още в началото на следващата седмица ще имат среща с вицепремиера и министър на туризма.

B пo-дългocpoчeн плaн aмбициитe нa opгaнизaциятa ce пpocтиpaт мнoгo пo-дaлeч, a имeннo oпpeдeлeни aдминиcтpaтивни фyнĸции дa ѝ ce пpexвъpлят oт дъpжaвнaтa aдминиcтpaция, ĸaтo пpимep ĸaтeгopизиpaнeтo, каза Πoлинa Kapacтoянoвa.

Припомняме Ви, че сред учредителите са Сдружение „Българско конгресно бюро- БКБ“, на което НДК е ротационен председател, Сдружение „Българска асоциация на заведенията“, Сдружение „Сдружение на заведенията в България“, Сдружение „Български туристически съюз“, Сдружение „Българска туристическа камара“ и Сдружение „Национален борд по туризъм“.

По-късно туроператори и хотелиери обявиха, че подготвят създаването на нова организация „Алианс на туризма“.

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

 

Сподели публикацията