Снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide

Никозия. Хотелиерите в Кипър имат нужда от около 5 000 служители и липсата на работна ръка ще бъде един от най-горещите проблеми за туристическия сектор през предстоящия сезон на 2023 г., съобщи БНР, позовавайки се на съобщение на Кипърската хотелиерска асоциация. Работодателските организации в страната настояват пред социалното министерство за спешни решения.

Продължаващият недостиг на необходимия персонал в хотелите и туристическия сектор заплашва да провали един от най-важните източници на приходи в кипърската икономика и нейното възстановяване, предупреждават от Кипърската хотелиерска асоциация.
Голям брой работни места са освободени от напусналите Кипър близо 4000 европейски граждани, които преди това са работили в хотелиерската и туристическата индустрия на острова, показват обявените от социалното министерство данни.
Острата липса на работна сила в туристическия сектор подчертава и проучване, проведено от Федерацията на работодателите и индустриалците, според което 15% от работещите в туризма от страни членки на Евросъюза, които са си заминали през предишната година, не са се върнали за работа в Кипър.
В туризма на острова са заети и много българи.
Работодателските организации настояват пред социалното министерство за спешни мерки в подготовката за предстоящия туристически сезон през 2023 г. Като едно от възможните решения те искат да се ускорят процедурите по издаване на разрешителни за работа на граждани от трети страни.
Сподели публикацията