Чепеларе. Развитието на туризма и икономиката в община Чепеларе обсъди президентът Румен Радев на среща с представители на местната власт и бизнеса.

Държавният глава беше посрещнат в Чепеларе от кмета Боран Хаджиев, председателя на Общинския съвет Пантелей Мемцов, областния управител на Смолян Стефан Сабрутев, както и от жители на града.

Радев бе поздравен и от единствената ни олимпийска шампионка в зимните спортове – Екатерина Дафовска, която е родом от Чепеларе, и развива своя бизнес в областта на туризма в района.

Радослав Янков обича разходките сред природата в Чепеларе, прави вкусен родопски специалитет

Президентът бе гостоприемно посрещнат в красивото родопско градче – по стар български обичай с пита и шарена сол, както и с гайдари, съхранили традициите на дестинацията

По време на срещата беше обсъдена реализацията на инфраструктурни проекти в региона, която би подобрила икономическия растеж и спомогнала за развитието на туризма. Представителите на местната власт и на бизнеса поставиха въпроси, свързани с облекчаване на административните процедури за подобряване на транспортната свързаност.

В единствения в България Музей на родопския карст

“Държавата трябва да помага с ясни и предвидими правила, които да улеснят работата на местните власти и на честните предприемачи, работещи в интерес не само на своя район и жителите му, но и на България“, заяви президентът Радев. Той посочи още, че е необходима национална стратегия за ски туризма и ски спорта, която да отчита уникалните природни дадености у нас.

В Чепеларе държавният глава отдаде почит пред Паметника на загиналите във войните чепеларци.

Руслан Йорданов пред БНР: На много места по Черноморието и в планинските курорти се сбъднаха оптимистичните прогнози

По-късно през деня Румен Радев посети село Момчиловци и разговаря с кмета Сийка Суркова. За последователна държавна политика към планинските села призоваха на среща с президента представителите на местната власт. Развитието на транспортната инфраструктура в района да отчита и необходимостта от своевременна подмяна на  водопровода в село Момчиловци, което преди пандемията се посещава годишно от около 30 000 туристи. Необходимостта от аптечно обслужване в Момчиловци, което е едно от средищните селища в Община Смолян, също беше подчертано на срещата.

Държавният глава се срещна със студенти и преподаватели от Музикалната академия в Пловдив, които в рамките на уъркшоп за оперно изкуство представиха фрагменти от операта „Евридика“. Представлението им е част от програмата на Лятната академия за музикален театър, която се провежда в родопското село.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията

Хотел Радинас Уей Боровец Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA