Енкурзовод разказва на своя туристическа група за забележителностите на Балчик, BGtourism.BG
Slide
Slide

Все по често транспортни фирми предлагат туристически услуги. В курортните комплекси те организират еднодневни маршрути, но без гид.

За да си добър екскурзовод, се изисква специална подготовка и образование. В тази професия напоследък обаче влизат все повече аматьори. Най-сериозният проблем идва от факта, че услугата се предлага по алеите в курортите, съобщава БНТ.

Костадинка Ортодоксова, Съюз на екскурзоводите в България: Ако застанете на светофара на „Златни пясъци“ ще видите колко микробуси отиват до Несебър на тези нерегламентирани фирми, които продават на улицата екскурзии.

Предлагането на екскурзии на улицата не е незаконно, ако са на лицензирани агенции. Офертите им са по-евтини, но по-некачествени, казват от бранша.

Костадинка Ортодоксова: Шофьорите знаят криво-ляво език, отиват примерно в Балчик. Те им разказват тук-таме нещо.

Друг проблем, пред който немалко туроператори се изправят, е намирането на екскурзоводи, владеещи редки езици.

Герчо Герчев – туроператор: Тоест полски, чешки, словашки, унгарски – няма екскурзоводи и като има такава липса, се получава вакуум, който се запълва от други хора.

Краткият сезон и ниското заплащане са сред причините много от екскурзоводите да търсят работа в чужбина, а това води до недостиг на гидове у нас.

Сподели публикацията

Висококачествена Козметика за Здрава Кожа — Dr. Spiller Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA