Slide
Slide

Марияна Николова проведе работна среща с Джери Инзерило – директор на Агенцията за развитие на историческия обект Дирия, както и с министъра на туризма на Саудитска Арабия Ахмед Ал Хатиб. Николова бе поканена да присъства във форум „Инициатива за бъдещи инвестиции“ в Рияд

Рияд. Кралство Саудитска Арабия направи голям жест на внимание към страната ни относно визитата на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова в азиатската държава. Един от емблематичните небостъргачи в света – Kingdom Center – символ на Рияд, снощи светеше с цветовете на българското национално знаме

Строителството на небостъргача е започнало през 1999 година и е завършило през 2004 г. Зданието е високо 302 метра. Има 394 230 m² земна площ, а разгъната – 300 000 m². В небостъргача се помещават магазини, обсерватория на височина 297 m, апартаменти, офиси, хотел Four Seasons и даже джамия.

Марияна Николова в Саудитска Арабия: Финализирана е работата по споразумението за въздухоплаване между България и Саудитска Арабия и в най-скоро време министрите на транспорта на двете страни ще го подпишат

Собственик на сградата е членът на саудитския кралски род принц Алуалид Бин Талал Абдулазис Алсауд (8-и по богатство в света с $20 млрд.).

Марияна Николова проведе работна среща с Джери Инзерило, директор на Агенцията за развитие на историческия обект Дирия

Насърчаването на културно-историческия туризъм е сред приоритетите в политиката за развитие на целия отрасъл и България отдава голямо значение на сътрудничеството с други държави. Съвместното партньорство със Саудитска Арабия има сериозни перспективи в това отношение и ние високо оценяваме нейния опит. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова на срещата си в Рияд с Джери Инзерило, главен изпълнителен директор на Агенцията за развитие на историческия обект Дирия. Българският министър е на работно посещение в саудитската столица.

Тя подчерта, че за Министерството на туризма е изключително важно да се задълбочат деловите контакти с кралството в туристическата сфера, както и в опазването на културно-историческото наследство. България е сред водещите три държави в Европа по разкрити артефакти от няколко епохи и притежава богата история и култура, с които привлича многобройни гости от различни краища на света. Този вид туризъм е сред най-търсените нишови продукти у нас след традиционните летен/морски, зимен/ски, балнео- и СПА услуги, изтъкна тя.

Германската медийна група fvw насочва вниманието на своята аудитория към здравния туризъм в България

Вицепремиерът акцентира също, че съществуват отлични възможности за надграждане на двустранните отношения в съхраняването на културно-исторически забележителности от рода на град Дирия, които са ценност не само за своята страна, но и за човечеството като обект на ЮНЕСКО.

България също притежава паметници от световно значение, които са включени в списъците на организацията, и можем да си бъдем взаимно полезни в тази посока, каза още тя. Министърът посочи като база Меморандума за разбирателство за сътрудничество в областта на туризма между Министерството на туризма на Република България и Саудитската комисия за туризъм и национално наследство на Кралство Саудитска Арабия от 2016 г.

България и Турция ще работят съвместно за насърчаване на двустранния туристопоток

Страната ни има много какво да покаже на своите гости за миналото и изкуството си, които притежават хилядолетни традиции. Нашите земи са били обитавани от древни цивилизации, дали съществен принос за европейската идентичност. Културно-историческият туризъм е изключително добре развит и в Саудитска Арабия, за което свидетелства проектът Дирия – важна част от кралската инициатива „Визия 2030“. Убедена съм, че със съвместни усилия можем да задълбочим сътрудничеството си чрез обмен на опит, добри практики и повече инвестиции въпреки глобалната пандемия от Ковид-19, увери българският вицепремиер. Независимо от настоящата световна криза,  това партньорство трябва да продължи да се разширява, каза още тя и подробно запозна своя събеседник с антиепидемичните мерки на правителството за гарантиране здравето и сигурността на туристите във всички обекти и места за настаняване в България.

Diriyah Gate Development Authority е създаден с кралски указ през юли 2017 г., за да пази и развива град Дирия и региона като забележителност, почитаща саудитската история, култура и традиции чрез изкуство, музика и забавления за всички възрасти. Проектът включва множество инициативи по програмата „Една култура“. Като част от „Визия 2030“ седем квадратни километра в Дирия ще бъдат превърнати в една от най-известните туристически дестинации в кралството. Тя ще отразява архитектурата отпреди 300 години, адаптирана към 21-ви век. Включени са над 20 културни забележителности, над 20 хотела и над 100 места за прекарване на вечерта и пазаруване, площади, 3-километрова зона за разходка, предлагаща гледка към Вади Ханифа. Очаква се дестинацията за култура и модерен начин на живот да привлича 25 милиона посетители годишно.

Проектът „Червенo море“ отразява бъдещето на туризма и ще привлече много посетители от цял свят. Той е много амбициозен и иновативен, включващ изграждането на редица острови. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на срещата си с Джон Пагано, главен изпълнителен директор на проекта „Червено море“. Двамата разговаряха в рамките на работното посещение на вицепремиера в Кралство Саудитска Арабия.

Вицепремиерът по икономическа и демографска политика и министър на туризма Марияна Николова проведе работна среща и с министъра на туризма на Саудитска Арабия Ахмед Ал Хатиб. Във фокуса на разговорите е насърчаване на връзките между двете нации и възможностите за увеличаване на туристическия поток между двете страни.

Министрите обсъдиха начините, по които двете държави могат да си сътрудничат в бъдеще и да надградят съществуващия Меморандум за разбирателство в областта на туризма.

Министър Николова отправи и покана към министър Ахмед Ал Хатиб да посети България и да се запознае с възможностите за туризъм в нашата страна.

България цели да привлича инвестиции както в масовите зимен и летен туризъм, така и в специализирани типове туризъм като балнеология и спа, културно-исторически, голф и други перспективни продукти. Страната ни предлага отлични възможности за вложения в балнео и спа курорти и е на 2-ро място в Европа, веднага след Исландия, по експлоатирани термални минерални извори с над 600 на брой. Много от тях са разположени на лесно достъпни места с добре развита пътна и въздушна инфраструктура. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на работна среща с Ясир Ал-Румайян, гуверньор на Публичния инвестиционен фонд на Кралство Саудитска Арабия. Двамата разговаряха в рамките на визитата на министър Николова в Риад. В дискусията участва и посланикът на България в Саудитска Арабия Н. Пр. Димитър Абаджиев.

Марияна Николова бе поканена да присъства на четвъртото издание на форума „Инициатива за бъдещи инвестиции“ (FII), който се провежда в столицата на Кралство Саудитска Арабия – Рияд, където министърът е на работно посещение.

За мен бе изключително удоволствие да присъствам на подобна международна платформа, заяви министър Николова, която бе придружена от българския посланик в Саудитска Арабия Н. Пр. Димитър Абаджиев. Българското правителство работи усилено за привличането на инвестиции в различни сектори, уточни вицепремиерът. И допълни, че нашата страна предлага много добри условия за вложения.

Инвестиционният форум събира множество глобални лидери, инвеститори и иноватори, които обсъждат възможностите за вложения и стимулиране на растежа на глобалната икономика чрез новите технологии. Събитието се е доказало като най-известната инвестиционна платформа за обмяна на знания и опит, за определяне на тенденциите и вземане на решения на глобално ниво.

Тази година във форума ще вземат участие представители от Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства, Кения, Италия, Индия, САЩ, Великобритания, Франция и др.

Търговско-икономическите отношения между двете страни имат традиционно добър характер като България отдава важно значение на възможностите за тяхното развитие. В последните години се наблюдава активизиране на двустранните отношения в тази област, изразяващо се в реализирането на редица срещи и посещения в държавите ни и нарастване на стокообмена. Само за първите 6 месеца на  2019 г. износът от България за Кралство Саудитска Арабия отбелязва ръст от над 60% спрямо същия период за година по-рано и достига 24.9 млн. долара. Това заяви вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова при срещата си с Мохамед Ал Джадаан, министър на финансите и изпълняващ длъжността министър на икономиката и планирането на Кралство Саудитска Арабия. Те разговаряха в рамките на работното посещение на вицепремиера в Риад. В дискусията участва и посланикът на България в Саудитска Арабия Н. Пр. Димитър Абаджиев.

Важно е активният двустранен диалог да продължи да се развива интензивно в условията и на пандемията от коронавирус и очакваме скоро да се осъществи и официално посещение на Н. Кр. В. принц Мохамед Бин Салман в Република България, по време на което той ще бъде запознат с потенциала на нашата страна и ще бъдат обсъдени пътищата за активизиране на двустранното сътрудничество, каза вицепремиера. Тя подчерта, че принц Мохамед бин Салман е отдавна очакван гост в нашата страна. Бихме се радвали, ако Н. Кр. Височество успее да посети София преди срещата на Г-20 в Рим, Италия, насрочена за октомври 2021 г. Смятаме, че такава визита ще придаде мощен импулс на сътрудничеството между нашите страни и би дала възможност за подписването на редица двустранни споразумения, допълни министър Николова.

Интензивният политически диалог ще донесе ползи и за двете икономики, като се отчита големият потенциал за повишаване на нивото на взаимните инвестиции и нарастване на търговски обмен. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред Кхалид Ал Фалех, министър на инвестициите на Саудитска Арабия. Те разговаряха в рамките на работното посещение на вицепремиера в Риад. В дискусията участва и посланикът на България в Саудитска Арабия Н. Пр. Димитър Абаджиев.

Географските дадености и геополитическата среда ни позволяват да осъществяваме взаимноизгодно сътрудничество в редица ключови сфери – туризъм, сигурност, енергетика, търговия, продоволствена сигурност, транспорт, образование и наука, пояси министър Николова. По думите на българския министър България предоставя изключително благоприятни условия за чуждестранни инвеститори. Страната ни има уникални природни условия и съхранена околна среда, която я прави подходяща за развитието на устойчив туризъм, базиран на производството на органични храни и минерална вода, информира тя.

Вицепремирът коментира още, че са налице възможности за сътрудничество в различни съвместни инвестиционни форми, които също биха допринесли за нарастване на инвестициите между България и Саудитска Арабия.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във Facebook, Instagram, Telegram, LinkedIn, YouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията