Slide
Slide

Рим. Онлайн гигантът Booking.com е разследван от италианските власти дали не дължи данък ДДС върху плащанията, които са извършени в сайта в периода между 2013 и 2018 година, съобщи Financial Times. Италианските прокурори считат, че неплатеният данък е в размер на 150 милиона евро и това е „консервативна оценка“ за шестгодишния период, базирана на анализ на приходите на компанията в Италия и интервюта на полицията с лица, използващи платформата на Booking.com.

Става въпрос за плащания за имоти, отдавани под наем, рекламирани на сайта от частни лица, а не за професионално управлявани хотели, резервирани чрез уебсайта. Booking.com опредселя себе си за посредник между собствениците на частни имоти и гостите и третира резервациите като директни транзакции между двете страни. Липсата на автоматична система за плащане на ДДС означава, че данъкът често остава неплатен, което води до натрупване на „значителни“ суми във времето, споделят близки до разследването пред Financial Times.

Властите в Италия са се свързали с колегите си в Холандия м.г., където е базиран Booking.com, за да поискат доказателства чрез европейска заповед за разследване, но холандците отказаха да сътрудничат, посочват от Financial Times. Италианците обмислят да подадат преработена европейска заповед за разследване, за да продължат делото. Няа този етап холандската прокуратура отказа коментар, позовавайки се на конфиденциалност.

От Booking.com заявиха, че не са уведомявани за някакъв проблем от италианските власти. „Комисионната, която тя начислява на своите партньори за настаняване, като тези, които отдават под наем имотите си, подлежи на облагане с ДДС и „тяхна отговорност е да докладват това директно на местната власт“ в ЕС“, добавиха от компанията.

Сподели публикацията