Slide
Slide

Ахтопол. Регионалната екоинспекция в Бургас ще извърши проверка на плажа в Ахтопол. Тя ще се извърши във връзка получен сигнал за унищожени пясъчни дюни. Резултатите се очакват по-късно през деня. Министърът на туризма обяви, че ако се установи, че има разрушаване на дюните, то ще бъдат безкомпромисни и ще наложат глоба. Законът предвижда санкция в размер от 10 до 50 000 лева. Установяването на унищожаване на дюни и какви са те ще стане чрез заснемане на територията с GPS. Целта на изравняването на пясъчната ивица е било извършено, за да бъдат поставени скари, по които се движат туристите. Изравняването на пясъчната ивица е било прекратено, след като от Община Царево са установили извършителя.

След проверката!

Регионалната екоинспекция в Бургас ще наложи санкция за преминаване с багер през сиви дюни на плажа в Ахтопол, съобщи БНР. Експерти са установили при проверка, че всъщност няма извършено изравняване и унищожаване на дюните, а само „преминаване“.

На плажната ивица в Ахтопол при изравняване и почистване на съществуваща пътека, която е с дължина 160 метра и широка 2 метра, багер е преминал през картирани сиви дюни. На пясъчната пътека вече има поставени дървени скари за удобство на посетителите.

За тези действия обаче не е информирана регионалната екоинспекция, което е нарушение, каза директорът на институцията инж. Тонка Атанасова.

„Но тъй като имотът и образуваната пътека попадат в границите на природен парк „Странджа“ и в две защитени зони по „Натура 2000″, дейността, която е извършена по поставянето на тези скари, дървената пътека, не е съгласувана с Регионалната инспекция и поради тази причина на лицето ще бъде съставен акт по реда на Закона за защитените територии. Няма разорана дюна. Просто има преминаване по дюни, картирани сиви дюни“.

Глобата за нарушението е от 1000 до 5000 лева за юридическо лице и от 100 до 5000 за физическо лице.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията