Slide
Slide

с. Караполци. След като прокуратурата обяви, че започва проверка на всички къщи за гости в страната, направени с пари от Европа, екип на bTV провери дали къщите за гости в района на столицата наистина работят като такива. В село Караполци, на половин час от София, има две къщи, вдигнати с европари. Едната от тях е регистрирана в Туристическия регистър като място за настаняване от края на 2015 година и даже е категоризирана с 2 звезди. Дали някой турист може да се настани там?

Къщите в селото, които избираме на произволен принцип от регистъра на Държавен фонд „Земеделие“, са две.
Първата се състои от къща за живеене и голям гараж. На регистрирания туристически обект липсва табела, че предлага нощувка. В опитите ни да разгледаме къщата за гости, никой не ни отваря. Справка в регистъра на ДФ „Земеделие“ показва, че проектът за тази съща за гости е субсидиран с над 391 000 лева. Сградата е въведена в експлоатация през септември 2015 година. По закон тя трябва да работи 5 години след това, тоест и в момента трябва да приема гости. Опитваме да разговаряме със собствениците на имота, но не откриваме никого.
Жители на Караполци разказват, че туристи в къщата не са виждали.

„Пълен фалш … Това никога не е било къща за гости, а за лично ползване. Собственикът си живее там, но се води на друго име, на негов братовчед, на дъщеря. Даже преди две години искаха едни руснаци да отседнат. Той каза – къщата си е моя, аз си пускам, когото си искам“, разказа Тодор Гергов.
Друга къща за гости се намира на съседната улица. Тя разполага с две сгради за живеене, гараж и барбекю. Получила е евросубсидия от 336 000 лева. Опитите ни да разговаряме със собствениците и там са безуспешни. Не откриваме реклама на къщите в туристическите сайтове или социалните мрежи. „С тези две къщи се гордеем, че имаме, иначе селото замира“, каза кметът на с. Караполци Ангел Бонев. Той допълни, че двете къщи за гости са собственост на една фамилия.
След справка в имотния регистър установихме, че имотите, върху които са построени къщите, са били собственост на едно и също лице. Опитахме да се свържем с него, но без резултат.
От ДФ „Земеделие“ отказаха каквато и да е информация по темата с обяснението, че тече прокурорска проверка за всички къщи за гости.
По програмата за развитие на селските райони в предишния програмен период всъщност са налагани санкции – 32 проекта за къщи за гости са върнали цялата субсидия, а 60 къщи са глобени, като върнатите средства са около 10 милиона лева.

Сподели публикацията