Slide
Slide

Берлин. Малките предприятия от всички икономически сектори в Германия ще получат бърза и адекватна подкрепа от местното правителство. Фирмите до 5 наети лица ще получат по 9 000 евро еднократно изплащане за 3 месеца, а при бизнесите с до 10 лица – до 15.000 € еднократно изплащане за 3 месеца при. Мярката е срещу фалити от коронавируса. Целта на субсидията е осигуряване на икономическото съществуване на кандидатите и за преодоляване на остър недостиг на ликвидност, включително чрез текущи оперативни разходи като наеми, кредити за бизнес помещения, лизингови лихви и др. (също допълващи програмите на провинциите). Компаниите засегнати от коронавируса не трябва да са били в икономически затруднения преди март 2020 г., а щетите им да са настъпили след 11 март 2020 г.

Ориентировъчни стойности на програмата за спешна помощ за малки предприятия и самонаети лица:

  • Финансова спешна помощ (данъчнооблагаеми субсидии) за малки предприятия от всички икономически сектори, както и за самонаети лица и представителите на свободните професии, до 10 наети лица.
  • До 9.000 € еднократно изплащане за 3 месеца при до 5 наети лица (еквиваленти на пълно работно време)
  • До 15.000 € еднократно изплащане за 3 месеца при до 10 наети лица (еквиваленти на пълно работно време)
  • Ако наемодателят намали наема с най-малко 20%, субсидията, която може да не е изчерпана, също може да се използва за още два месеца.
  • Кандидатстване: по възможност по електронен път; Заплахата за съществуването или съотв. затрудненията по отношение на ликвидността, причинени от Corona, трябва да бъдат обосновани.
  • Технически данни: Предоставяне на средства от федералното правителство (Einzelplan 60); Управление от Федералното министерство на икономиката, одобрение (обработка на заявления, плащане и евентуално възстановяване на средства от провинции / общини; правно основание: федерален регламент за малките безвъзмездни помощи 2020. Натрупването с други субсидии във връзка с пандемията Corona, но също и със съществуващите безвъзмездни помощи от типа „de minimis“ по принцип е възможно. Свръхкомпенсацията трябва да се изплати обратно. Тази субсидия ще бъде взета предвид при данъчната оценка за данъка върху доходите или корпоративния данък през следващата година.
  • Обем на програмата: до 50 млрд. € при максимално използване от 3 млн. самонаети и малки предприятия за 3+2 месеца. Неизползваните бюджетни средства се връщат обратно в бюджета.

В същото време „Свободна Европа“ съобщи, че Европейската комисия призовала правителствата в държавите от Централна и Източна Европа да ѝ изпратят предложения за схеми за подпомагане на бизнеса, засегнат от пандемията от коронавирус.

“Ние сме готови да ви помогнем. Направете това, което вече сториха държавите от Южна и от Западна Европа”, призова вицепрезидентът на Комисията Марош Шефчович в Европейския парламент в четвъртък.

Икономическите мерки трябва да преминат през одобрението на Комисията, за да бъде разрешено инжектирането на средства като законна държавна помощ.

#ОстанетеСиВкъщи

Сайтът bgtourism.bg с инициатива в подкрепа на туристическия бранш

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията