Slide
Slide

Близо 730 000 германски туристи се очакват да пристигнат в България през периода май-октомври по прогнозни данни на концесионера на морските летища в Бургас и Варна. Информацията е от края на февруари, когато ситуацията с коронавируса не беше в толкова напреднала и драматична фаза. Този пазар е сред основните за летния туризъм у нас, затова следим ситуацията с туроператорите и турагентите в Германия.

Кьолн.  Германската индустрия за пътувания и туризъм днес призова за спешна правителствената помощ и въвеждането от държавата „ваучери за ваканции“, за да се предотврати масов краткосрочен финансов удар в размер на 4,8 милиарда евро, който може да доведе до безброй компании в несъстоятелност в рамките на следващите седмици, съобщава fvw.de.
Компаниите и организациите изпратиха около 130 000 имейла и писма с призив за „защитен щит“ ​​и нови законови условия за отмяна до министри, депутати и други политически отговорни лица. Действието по изпращането беше координирано от Германската асоциация на туристическата индустрия (DRV).

DRV изчислява, че германските туроператори и туристически агенти вероятно ще претърпят загуба на приходи от над 4,8 милиарда евро между средата на март и края на април поради погасяване на анулирани и нереализирани резервации. Тази цифра не включва приходите, които вече са изгубени през февруари и началото на март, когато кризата с коронавируса започна да ескалира и изключва всякакви прогнози за ситуацията от май нататък.

Спешният апел за държавна помощ идва, след като около 10 000 туристически агенции бяха принудени да бъдат затворени заради мерките срещу коронавируса в страната. Мнозина се опитват да работят онлайн, но нови резервации в момента практически не съществуват, което означава, че туристическите агенти и туроператорите са изправени пред още един месец с минимални приходи.

Много туристически компании сега преминават към работа за кратко време (известна като Kurzarbeit на немски), като правителството плаща част от заплатите на служителите в продължение на няколко месеца, за да предотврати уволненията – включително големи вериги туристически агенции като DER (Deutsches Reisebüro) и Schmetterling, водещи туроператори TUI и FTI, както и различни по-малки компании. В тежко засегнатия авиационен сектор Lufthansa и Fraport предприемат подобни мерки.

Около три милиона души работят в германския туристически сектор като цяло, заяви президентът на Германската асоциация на туристическата индустрия Норберт Фийбиг.
Той призова германското правителство, което планира да похарчи десетки милиарди евро в подкрепа на икономиката на страната, да създаде специален фонд, който спешно да осигури на индустрията необходими пари.

„Сега спешно е необходим защитен щит за туристическата индустрия в Германия. В противен случай няма да оцелеем. Жизненоважно е за туроператорите и туристическите агенти “, предупреди той.

Една краткосрочна опция би била да се даде възможност на туроператорите да дават на клиентите гарантирани държавни ваучери за почивки за по-късни дати, вместо да се стига до анулиране на почивки, предложи Фийбиг. Подобни схеми вече са въведени в Холандия, Белгия и Италия. В момента туроператорите законно трябва да възстановят на клиентите авансовите си плащания за отменени почивки.

Успоредно с това туроператорите изтеглят комисионните плащания на туристическите агенти. Това означава, че на туристическите агенти не само липсват нови резервации, но се изправят пред загуба на средства, които вече са получили за резервации през последните няколко месеца.

Германското правителство сега проверява дали да разреши подобни ваучери за почивки, сподели Томас Барейс, държавен секретар в министерството на икономиката.

#ОстанетеСиВкъщи

Сайтът bgtourism.bg с инициатива в подкрепа на туристическия бранш

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията