Снимка Руслан Йорданов

85% от БГ туристите зад граница организират своите пътувания сами през нета. Въвеждането на системата започва от февруари

19 000 хотела у нас вече ще се следят онлайн от данъчни, общински власти, МВР и Министерството на туризма. До 30 септември всички места за настаняване на туристи у нас имаха срок да се свържат към новосъздадената Единна система за туристическа информация (ЕСТИ). Това съобщи по време на 15-ата световна среща на българските медии, организирана от БТА в Тирана, зам.-шефът на туристическия борд у нас Мартин Захариев.

Той припомни, че въвеждането на системата започна през февруари чрез връзка в реално време между всички места за настаняване в страната и контролните институции. За целта до 1 октомври всички хотели, къщи за гости, апартаменти и други трябваше да се впишат в системата ЕСТИ и да започнат да попълват информация за настаняваните в тях туристи, която да бъде ползвана от отделните институции спрямо компетенциите им.

Системата е софтуер, който осъществява връзка в реално време между всеки един хотел у нас, НАП, МВР, туристическото министерство и общините, припомня „Монитор“. Целта е още с регистрацията на всеки един гост информацията за него да се изпраща към съответните институции. Така данъчните ще могат да следят в реално време оборотите на местата за настаняване, общините ще могат да контролират декларирането и внасянето на местния туристически данък, а МВР да следи за сигурността, подчерта Захариев. Той допълни, че и към момента хотелиерите са били задължени да декларират тази информация към съответните институции, но онлайн системата от една страна облекчава самата процедура по подаване на данните при спазване на изискванията на GDPR-а, а от друга страна дава възможност на властите да следят за нарушения.

Номинираха къщата за гости „Тримата глупаци“ в Тетевенския балкан за туристическа награда (снимки)

В закона са предвидени глоби за нерегистрираните обекти – между 1000 и 3000 лв. за първо нарушение и двойно за повторни. Ако туристическото министерство „хване“ нарушител трети път, санкцията вече е отнемане на лиценза за хотелиерска дейност.

„Три значими неща, свързани с туризма, се случиха през 2019 година“, посочи още Мартин Захариев и изброи: „Това са фалитът на „Томас Кук“, въвеждането на системата ЕСТИ от първи октомври, която дава пълна информация и изсветляване на сектора, и промените в настоящия закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който е минал на първо четене в парламента“.

Според него в закона трябва да бъде взет предвид фактът, че над 85 процента от българските туристи организират своите пътувания през интернет. Освен това Захариев призова чрез широка дискусия да бъде създаден нов слоган на българския туризъм, който да замени сегашния “Открий и сподели“.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията


Спа Хотел Спартак, Сандански Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA