Slide
Slide

Берлин. Един от основните синдикати в „Луфтханза“ (Lufthansa) днес призова наземния персонал на авиокомпанията да стачкува в сряда в контекста на спор за заплатите, обявявайки „закъснения и анулации“ в и без това напрегнатия период за европейската авиация, предаде БТА, позовавайки се на Франс прес.

Профсъюзът „Ферди“ (Verdi) приканва за стачни действия от 03:45 ч. (04:45 бълг. вр.) в сряда до 06:00 ч. (07:00 бълг. вр.) в четвъртък, „за да увеличи натиска“ върху ръководството, според комюнике.

Синдикатът настоява за 9,5-процентово увеличение на заплатите.

Най-големият въздушен превозвач в Европа на този етап не е отчел подробно въздействието върху пътниците, в момент когато пътуващите вече са изправени пред дълго чакане на летищата и серия от анулирани полети заради липса на персонал, отбелязва АФП.

„Луфтханза“ вече отмени около 6000 полета това лято, а най-голямото германско летище – Франкфуртското – планира да облекчи графика, за да стабилизира въздушните операции, сериозно нарушени от ваканционните пътувания.

Стачката в сряда ще засегне служителите на земята, особено в поддръжката, но и операторите на теглещи превозни средства, които са от съществено значение за правилното функциониране на летището.

„Ще има много анулации и закъснения“, предупредиха от „Ферди“.

Сподели публикацията