Целта е да бъдат избегнати опашките на граничните пунктове
Slide
Slide

Благоевград. От 1 юли граничният пункт „Илинден-Ексохи“ ще бъде отворен за леки автомобили и туристически пътувания, съобщи БНР. Това е заявил пред нашето посолство в Атина главният секретар на гръцкото външно министерство.

След телефонен разговор с генералния ни консул в Солун Владимир Писанчев на кратък брифинг областният управител на Благоевград Николай Шушков потвърди новината за отварянето на пункта, който свързва граничния район Гоце Делчев с Драма и Кавала:

„Главният секретар на гръцкото външно министерство е уведомил нашето посолство в Атина, че от 1 юли пунктът „Илинден-Ексохи“ ще бъде отворен за пътници и леки автомобили. Също от 1 юли ще бъде подсилен с над 20 полицейски служители граничният контрол на пункта „Промахон“.

Заради Covid пандемията граничният пункт „Илинден-Ексохи“ беше затворен една година за леки автомобили и туристи, а от ноември тежкотоварните камиони преминават от 7 до 23 часа.

Това беше и повод за протеста преди два дни, на който представители на бизнеса от двете страни на границата се заканиха да блокират „Кулата“, ако няма дипломатическо решение на проблема.

„Това е плод на големите усилия, които българското правителство е положило по дипломатически път за решаване на проблема и нашата среща е била катализатор, също в Драма, която направихме“, посочи Шушков.

Очаква се Гърция да отвори за туристи и границата с Република Северна Македония на пункта „Богородица“, което ще намали натиска на „Кулата-Промахон“.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията