Slide
Slide

На концерт в Тел Авив вече въведоха „зелен паспорт“, който бе пропуск за концерт. Той ще важи 6 месеца

Виена. В навечерието на видеоконферентната среща на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС, австрийските медии съобщиха за намерението на австрийския канцлер Себастиан Курц да предложи европейски „зелен паспорт“, който да представлява дигитално доказателство за направена ваксина, тест или за прекаран коронавирус, съобщи БНР. Подобно на модела в Израел ще е възможно свободното движение на хората с направена ваксина.

Притежателите на „зелен паспорт“

ще могат да пътуват свободно, служебно или на почивка, ще могат да ходят на ресторант, да посещават културни събития. Имунизационният паспорт ще е един вид билет за връщане към нормалния живот, заявява канцлерът.

Курц се нарежда до правителствените ръководители на Гърция, Португалия и Испания, които поставят изискване за европейски документ за имунизация, коментира електронното издание на вестник „Курир“ и напомня, че още през януари в Брюксел са приети указания как да изглежда технически подобен документ – дигитален или на хартия.

От 27 февруари българите ще влизат в Черна гора с PCR тест

Експерти в Естония разработват заедно със Световната здравна организация план, който трябва да е готов до края на май. Швеция и Дания вече планират въвеждане на дигитален имунизационен паспорт до лятото.

Себастиан Курц добавя, че се надява да се постигне европейско решение на въпроса.

„Но ако това не се случи, ние ще се заемем с осъществяване на проекта на национално равнище, ще говорим с възможно най-много съседни държави и ще направим опит да намерим общ път“.

Според него връщането към нормалността до лятото е напълно реалистично.

Израел вече ползва имунизационни паспорти

В Израел започнаха да пускат на концерти хора с имунитет срещу коронавируса, съобщи Нова телевизия. Една от проявите се състоя в Тел Авив. На нея бяха допускани хора, които са получили ваксина или са изградили имунитет след прекарване на болестта.

За да докажат, че влизат в някоя от двете групи, зрителите трябваше да покажат така наречения „зелен пропуск“. Това е сертифициран от правителството на Израел документ.
Допускаха се хора, които са получили втората доза от ваксината преди поне една седмица.

„Зелените пропуски“ са валидни шест месеца. 

Други държави също обмислят механизми, по които да се позволяват повече неща на хората с имунитет срещу новата болест.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във Facebook, Instagram, Telegram, LinkedIn, YouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията