Варна. Висококатегорийните хотели близо до морето са пълни, каза за БТА  проф. Стоян Маринов, съпредседател на Варненската туристическа камара. По думите му свободни места има в базите с по-малко звезди, които са по-далеч от плажната ивица и предлагат по-нискокачествен продукт.

Според Маринов през това лято в комплексите около Варна най-голям е броят на поляците. Има и много почиващи от Германия, Румъния, Чехия, Словакия. Макар и с малък пазарен дял, се завръщат и гостите от Иран, каза още Маринов.

„През това лято броят на българите по Черноморието е значително по-малък в сравнение с миналата година“, посочи Маринов. Според него основният фактор е инфлацията, която топи спестяванията на хората и те се въздържат от разходи за почивки. От друга страна, отпаднаха ковид ограниченията в Турция и Гърция и много от сънародниците ни отново пътуват до тези държави, каза още Маринов.

Според експерта войната в Украйна допринася за по-ниския брой чуждестранни летовници у нас. Фактор е и хаосът по европейските летища през този сезон, който доведе до преориентиране на превозвачите към по-масовите туристически дестинации, допълни Маринов. Неговата прогноза е, че пристигащите с въздушен транспорт у нас ще са по-малко с 25-30 процента спрямо най-силната за родния туризъм 2019 година.

В комплекс „Златни пясъци“ има много млади гости, които идват най-вече, за да се забавляват, каза още Маринов. По думите му през последните няколко години в курорта са се обособили две части. В едната отсядат млади хора, в другата – повече възрастни хора и семейства с деца.

През последните години на пазара се очертава нов, доста сериозен сегмент – българи, които работят в чужбина, допълни Маринов. По думите му по родното Черноморие те пристигат на почивка за по една-две седмици заедно с семействата си. Има българи, които са вече постоянни клиенти на някои от хотелите, а нерядко водят със себе си и други хора, обобщи той.

Сподели публикацията

Семеен хотел и вили в алпийски стил в Паничище | 103 Alpine Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA