София. На фона на настъпващия „Омикрон“ в Европа и новите рестриктивни мерки, не трябва да очакваме чуждестранни туристи у нас по празниците. Това заяви в „Тази сутрин“ по bTV проф. Георги Рачев от Българската асоциация на туристическите агенции.

По думите му несигурността действа катастрофално на туристическия бизнес в цял свят.

„Видя се, че навсякъде подправят зелените сертификати, затова редица страни въведоха изискването за PCR тест преди пътуване. Българските туристи са изправени пред истинско предизвикателство. Туризмът се превръща в интересна и екстремна дейност“, каза проф. Рачев.

Според него при пътуване в чужбина, трябва да се сключи застраховка „Отказ от пътуване“, защото мерките се променят твърде бързо и може да се окажеш нередовен по средата на почивката. Така се гарантира, че парите няма да бъдат загубени.

Ако си сам, както сега българите започнаха сами да организират пътуванията – ти оставаш сам и няма кой да ти помогне. В същото време при пътуванията с туропартори, те поемат ангажимента да се върнете в страната.

„Задължително трябва да се следи информацията на МВнР преди пътуване в чужбина. Европа отново се изложи, свети като светофар – зелено, жълто, червено. В Египет казват, че не ги интересува тази светофарна уредба, искат PCR тест“, коментира той. Допълни, че изискванията за пътуване са променили топ дестинациите.

Сподели публикацията

Семеен хотел и вили в алпийски стил в Паничище | 103 Alpine Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA