Снимка БНТ

София. България не може да си позволи да губи животи на пациенти и лекари. С този основен мотив здравният министър Костадин Ангелов предложи влизане на нови строги ограничителни мерки, които да влязат в сила от петък.

Той предлага на Министерския съвет да гласува и удължаване на извънредното положение до 10 март, съобщи БНТ.

Няма система, която да може да издържи, няма да издържат лекарите и сестрите ни. Готов съм да поема всякаква отговорност и риск, каза Костадин Ангелов.

Обещанието е за разхлабването на мерките по Коледа – ако има резултати. Целта е, както се изрази здравният министър, да се даде възможност за глътка въздух за системата.

Ето и предложенията:

1. Удължаване срока на обявената извънредна епидемичната обстановка с 4 месеца до края на март 2021 година.

2. Преустановяване на присъствените занятия, практики, стажове и други във всички университети, училища, детски градини и ясли, както и всички форми на извънкласни дейности и занимания по интереси.

3. Преустановяване на всички видове колективни спортни мероприятия, конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, включително частно организирани тържества.

4. Продължаване на забраната за посещения в дискотеки, пиано барове и нощни заведения.

5. Преустановяване работата на заведенията за хранене и развлечения – ресторанти, заведения за бързо обслужване, увеселителни и игрални зали, питейни заведения, кафе сладкарници, барове и други. Същите могат да работят само за доставки по домовете.

6. Преустановяване работата на всички нехранителни магазини, включително търговски центрове от типа МОЛ, с изключение на аптеки, дрогерии, доставчици на пощенски услуги, банки, застрахователи, доставчици на платежни услуги.

7. Преустановява се организирането и провеждането на вътрешни и външни екскурзии. Няма ограничения в дейността на обществения транспорт.

„Не налагаме локдаун, вярваме, че заедно ще го наложим. Време е отново да се обединим в името на живота. Дори да мислим различно, дори да се страхуваме за доходите си, сме длъжни да направим това усилие, за да запазим хиляди наши сънародници. Защото само живите и здравите могат да вдигнат една държава, независимо в каквато и криза да се намира“, каза още здравният министър.

Ако мерките дадат резултат, ще се направи всичко възможно за Коледа да се обмисли разхлабването на мерките. Резултат се очаква след 21 дни.

„Искам да дадем на системата поне месец, за да може да се ограничи заразата“, каза Ангелов.

Първи резултати се очакват на осмия ден след въвеждането на мерките.

И още:

– Ще се променят коридорите за възрастните хора за пазаруване сутрин.

КПП-та няма да има, защото няма клъстерно разпространение на болестта.

Заболеваемостта в световен мащаб вече надхвърля 250 на 100 000 души, съобщи в началото на брифинга главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Над 2000 са болните колеги като 30% от тях са лекари, а 32% са медицинските сестри, съобщи и шефът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. Колегите не са си тръгвали с месец от отделенията, каза и шефът на Александровска болница проф. Борис Богов. Той призова студентите по медицина да се включат в дежурствата в COVID отделенията.

В брифинга участва и генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, директор на Веонномедицинска академия.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов проведе с тях работна среща, по време на която здравният министър е докладвал данни за развитието на пандемията от COVID-19 в България. Обсъдени са били конкретните параметри по отношение на заболеваемостта и смъртността в страната. Направен е бил и преглед на натовареността на болничните заведения у нас.

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията