Slide
Slide

Здравейте, мечтатели!

Време е да избягаме от обичайното ежедневие и да се потопим в нещо ново, непознато за масата. В днешния епизод в „Приключение между редовете“ ще ви представя Зимбабве. Преди да започнем с историята и разкритията за тази перла на Африка ще ви разкажа как се роди идеята за това, което предстои да прочетете тъй като за мое съжаление аз никога не съм бил там. И така… летим си до Сидни, но поради пандемията полетът не е както по принцип “пръскащ се по шевовете“. Всъщност прибираме около 50 души вкъщи. Съответно работата е по-малко, а времето достатъчно дълго. Кабинният екипаж има време да се опознае, да обсъди всички клюки от изборите за американски президент, през пандемията до всички новости в компанията. Пътниците може да спят, но аз и моята колежка Оливия сме на пост. Решавам да бъда креативен и да изляза от рамките на комфорта. Хрумва ми да вляза във вашата роля на слушател. Обувам журналистическите обувки и използвам момента да я интервюирам. Заедно ще ви разкажем за най-интересното от нейната страна, пречупено през моят стил на писане. Чувствам се развълнуван. Да започваме!

Още при влизането си в Зимбабве ще бъдете посрещнати с топлота, дружелюбие и любов. Добавям, че това чувство е типично за по – голямата част от Африка. Трябва да се каже, че ще се усети и чувството на отчаяние поради непрекъснат натиск за увеличение на цените за различни стоки и услуги. Това прави живота за много хора непосилно скъп. Виновни за това са обичайните заподозрени, крадците на едро. Да, точно онези недосегаеми, корумпирани политици. Работейки за собствените си интереси е причината в страната да няма основни подобрения и инфраструктура в последните 20 години.

Изглежда все пак Зимбабве не е толкова по – различна от България, а? Една от страните с най – нисък БВП и най – висока инфлация. В следствие тези отрицателни проценти валутата им се обезценява и от зимбабвийски долар преминава в “Bearer cheques”, което става популярно из целия свят заради лудата деноминация, достигаща трилиони. За пример и по смилаемо приблизително 1$ = 1 милиард зимбабвийски $. Процес, наречен “реформа за земята” , който представлява връщане на земята на местното население от колонизиращите ги “бели” души прави тази хиперинфлация и принуждава правителството да прибегне към нови валути, които в дългосрочен план правят нещата по-зле.

Сега имат нова валута наречена “bond notes” и използват всички останали стабилни валути като $ , € , £ , ¥. Голяма част от населението живее под прага на бедност, а най – големите доходи идват от фермерите и мините за злато и диаманти. Сега и един забавен сленг от ежедневието. Ако някой ви пита – диаманти ли търсиш, означава нашето злато ли търсиш там? Но все пак всеки каквото си има. Надявам се разбирате за какво ви говоря и не го правите в момента.

Напускаме политическата обстановка и излизаме от града. Насочваме се към храсталака и природата като цяло. Тук е и красотата на страната – сред дивото и естественото.

Ще се натъкнем на големите 5 както ги наричат – носорог, лъв, гепард, бивол и слон. Някои от тях обикалят около градчетата, но съжителстват без напрежение и паника с местното население. Напълно нормално е понякога да си почиват по средата на пътя и да се налага да ги чакате. Животни от дивия свят живеят и в огромните паркове като този на “Mosi-oa-Tunya” в превод “Гърмящият дим”, световно известен като водопадът Виктория, част от световното наследство на Юнеско. Водопадът на река Замбези е безспорно най – известната част от Зимбабве и се смята за едно от най – големите географски забележителности в Африка. Най – вълнуващата част от Виктория е определено каньонът на дяволите, който се намира точно до ръба на реката. С опитен местен екскурзовод дори можете да плувате точно на ръба на водопада. Стряскащо нали? Любителите на екстремни спортове може да опитат и рафтинг спускане по широката част на река Замбези или скок с бънджи от известния мост, където е статуята на Дейвид Ливингстън. Той се счита за откривателя на водопада, който при завръщането си в Обединеното кралство го наименова Виктория в чест на кралицата. В тази част на природния парк в хотел може спокойно да си хапвате обяда и точно срещу вас сред природата слонът да хапва неговият. Идилия нали?

Нещо любопитно за Зимбабве е, че едното от племената им – “ndebele” има диалект с “клик звук”. Част от населението в ЮАР също владее този език. Изключително е интересно особено, ако ви кажат някоя скоропоговорка. Копирам ви един линк от Youtube на една песен с този език, за да добиете представа за какво иде реч. 

Съвет: В този епизод съветът е морален. Не подценявайте тези кътчета на света, които не са толкова комерсиални. Не подценявайте и хората, чиито живот е различен от тези на привилегированите, защото понякога те имат много по – богата душа и ценностна система.

Георги Георгиев

„Пътуване между редовете“ с Георги Георгиев: Епизод 4 – Сидни

„Пътуване между редовете“ с Георги Георгиев: Епизод 3 – Йоханесбург (ЮАР)

„Пътуване между редовете“ с Георги Георгиев: Епизод 2 – Лос Анджелис

„Пътуване между редовете“ с Георги Георгиев: Епизод 1 – Заливът Мая Бей

„Пътуване между редовете“ с Георги Георгиев: Епизод 5 – Египет

„Пътуване между редовете“ с Георги Георгиев: Епизод 6 – Мюнхен

„Пътуване между редовете“ с Георги Георгиев: Епизод 7 – Макао

Всеки петък ще пътуваме между редовете и ще преоткриваме света заедно чрез bgtourism.bg.

Харесайте страницата Travel adventures във фейсбук, където ще имате възможност да разглеждате повече снимки и видеа на Георги Георгиев от различни точки на света – тук

Следвайте ни и в Instagram

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията