Slide
Slide

София. Започна срещата на премиера Стефан Янев с туристическия бранш. „Туризмът е важен сектор от нашата икономика и стремежът ни е да проявим нашата грижа и да намерим общ език по отношение на това, което предстои. Ако до момента имахме относително добър летен сезон, време е да погледнем напред и да направим нашата организация за предстоящия зимен сезон. Разчитаме, че в диалог ще намерим правилния подход към проблемите, които са ни известни.

Проблеми, които тепърва имаме желание да влезем в детайли, да видим какво съвместно може да направим – и туристическият бранш да бъде в добро състояние за работа и в същото време мерките за здравето на българските граждани да бъдат адекватни и да се прилагат по най-добрия начин“, заяви премиерът в началото.

Шестото издание на Хотелски форум ‘2021 ще се проведе на 12 октомври

В срещата участваха и четирима министри – на финансите, на туризма, на здравеопазването и на икономиката. Целта бе да се обсъдят проблемите на сектора и работата им по време на пандемията, както и обезщетенията за бизнеса от страна на държавата.

На днешната среща беше постигнат консенсус само за едно – парите от актуализирания бюджет за туризма да отидат за стимулиране на ваксинацията.

Средствата, които са отделени за туристическия сектор в актуализирания бюджет, ще се потърси възможност да бъдат използвани за стимулиране на ваксинационния процес в страната. „Всички имаме интерес туризмът да продължи да се развива и ние да останем една зелена дестинация“. Това каза пред журналисти в Министерския съвет служебният министър на туризма Стела Балтова след срещата на представители на туристическия бранш със служебното правителство.

БДЖ планира да пусне удобни връзки през 2022 г. до СПА дестинациите Хисаря, Павел баня и Баня

Целта е да се направи това ниво на ваксинация, което да позволи на всички туристи по света да пожелаят да посетят страната ни, както и да се осигури здравето на работещите в сектора. За целта до 10 дни ще се направи следващата среща, съобщи БТА. През това време ще се помисли как да бъде стимулирана ваксинацията в страната. Второто направление, което ще се обсъжда през този период, заедно със здравните власти, е да се намери пакет от документи /сертификати/, които да удостоверяват именно сигурността на посетителите във всички места за настаняване, заведения за хранене и туристически обекти. Третото важно нещо, около което са се обединили по време на срещата е, че още днес трябва да започне вземането на практическите и финансово-икономически мерки за обезпечаването на туристическия сезон за 2022 г.

Служебният министър Балтова изтъкна, че държавата има нужда от работещ туристически сектор. Този сектор трябва да работи и да не бъде ограничаван, за да може да се даде принос както за развитието на икономиката в страната, така и за осигуряване на сигурен бизнес, който да позволи както на посетителите от България и всички части на света да се чувстват спокойно и сигурно в страната ни.

„За туристическия сектор е важно да се даде знак за подкрепа“, категорични са от бранша.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията